Cât se fierb ouăle de Paște. Trucuri pentru ouă roșii perfecte
Publicat pe 26.04.2021 la 22:54 Actualizat pe 26.04.2021 la 22:54
Ouăle de Paște trebuie să fie, pentru marea majoritate a persoanelor, perfecte, și bune pentru toate gusturile, fie ele mai tar, moi sau medii. Există, astfel, mai multe metode prin car epoți obșine cele mai arătoase ouă de Paște, numai bune și gata de pus chiar înmijlocul mesei de srbătoare, gata să fie servite de familie, rpieteni și invitați.
- Cum obții ouăle de Paște perfecte
- Care este timpul ideal de fierbere
- Trucuri pentru cele ami bune și frumoase ouă vopsite
Cât timp se fierb ouăle de Paște ca să iasă tari
Ou fiert moale - 3 minute, gălbenuşul oului este un lichid gros, albuşul este în cea mai mare parte solid, cu unele zone moi în apropiere de centru;
Ou fiert-mediu - 12 minute, albuşul este ferm, dar nu uscat, iar gălbenuşul nu este umed, dar nici complet uscat;
Ou fiert tare - 15 minute, gălbenuşul nu este deloc umed, iar albuşul este ferm peste tot, fără a avea consistenţă de cauciuc.
Cum se fierb ouăle ca să nu crape coaja
Puneţi ouăle într-un vas cu apă suficient de larg încât acestea să stea într-un singur strat. Adăugaţi suficientă apă să le acoperiți. Puneţi apă la fiert şi de îndată ce apar bule pe marginea apei şi ouăle se mişcă uşor, opriţi focul, acoperiţi cratiţă şi cronometraţi. Dacă vreţi ouă fierte moi, le lăsaţi în oala acoperită 3 minute; Dacă, însă, vreţi ouă fierte tari, le lăsaţi 12-15 minute. Scoateţi ouăle şi lăsaţi-le în apă rece.
Alte trucuri pentru ouă de Paște perfecte
Vopsirea ouălor de Paște este un adevărat ritual pe care gospodinele îl respectă cu strictețe. Pentru a avea ouă colorate perfecte, trebuie mai întâi să ții cont de cateva reguli de pregatire a acestora, inainte de a incepe procesul de vopsire:
- Scoate-le din frigider cu o seară înainte pentru a evita riscul ca acestea să se spargă în timpul fierberii.
- Verifică dacă ouăle sunt proaspete, scufundându-le într-un vas cu apă. Cele vechi se vor ridica la suprafață, iar cele proaspete se vor așeza pe fundul vasului.
- Degreseaza-le, curătându-le cu apă călduță și detergent înainte de le vopsi. Spală-le cu un burete și limpezește-le apoi cu apă și oțet pentru a șterge orice urmă de detergent și pentru a se prinde cât mai bine vopseaua.
- Fierbe-le la foc mic, într-un singur strat, la foc mic, pentru a evita spargerea lor sau fierberea inegală. Pentru a avea ouă de Paște perfecte, ar trebui să le lași să fiarbă 10-12 minute. Astfel, ele vor fi tari și ușor de curățat.
Când se vopsesc ouăle de Paște
Ziua de joi, din Săptămâna Patimilor, este dedicată, în totalitate, finalizării curăţeniei în case şi curţi. Tot în această zi, gospodinele încep să pregătească masa de Paşte cu preparate tradiționale. Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, în funcţie de preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.
Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.
Slujbele din Săptămâna Patimilor și de Paște se vor desfășura în condiții speciale, din cauza crizei noului coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități. Patriarhia Română a comunicat noile reguli credincioșilor și parohiilor din țară, după consultări cu oficialii Ministerului de Interne și cel al Sănătății.
Citește și: Cele mai frumoase citate despre Paște și Înverea Domnului