Luni, 26 aprilie, intrăm în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Semnificația fiecărei zile, de luni pănă duminică
Publicat pe 26.04.2021 la 10:50 Actualizat pe 26.04.2021 la 15:51
A început Săptămna Patimilor, o săptămână în care fiecare zi are o semnificație aparte. În aceste zile, postul și curățenia trupească și sufletească sunt foarte importante. Totodată, Săptămâna Mare trebuie să fie închinată Mântuitorului, motiv pentru care nu se lucrează, potrivit crdințelor populare.
- Am intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.
- Iată semnificațiia fiecărei zile!
Săptămâna Patimilor începe cu ultima zi din Postul Paştelui în care se fac slujbe numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ. Fiecare dintre aceste ultime zile are o semnificație specială!
Ce semnificație are Lunea Mare din Săptămâna Patimilor
Lunea Mare marchează începutul Săptămânii Patimilor. În această zi, la biserică se face slujba dedicată vieţii lui Iosif, care a fost vândut de fraţii săi în Egipt cu 30 de arginţi.
Totodată, această zi este cea în care se face curățenie și ordine în gospodărie. În mod normal, în Lunea mare, credincioșii repară lucrurile din casă, văruiesc, spală și aerisesc încăperile.
Ce se face în Marțea Mare din Săptămâna patimilor
Marţea cea Mare este cea în care Iisus le-a povestit celor 12 ucenici ai săi două parabole: cea a celor 10 fecioare și cea a talanților. În această zi, la Liturghie, preotul citește Pilda celor 10 fecioare.
În această zi se continuă cu treburile mai grele prin gospodărie. Marţea Mare este ultima zi in care credincioșii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și se calcă, potrivit tradiției.
Ce semnificație are Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor
În Miercurea Mare se pomenește femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, acesta fiind un simbol al căinţei şi îndreptării omului care greşeşte. Se consideră că în ceastă zi ar fi bine să te împaci cu persoanele cu care ai avut conflicte. De asemenea, trebuie să apelezi la calm și să eviți vorbele rele și supărarea.
Ce tradiții se respectă în Joia Mare din Săptămâna Patimilor
Joia Mare este are o semnificație extrem de profundă. Este ziua când a avut loc Cina Cea de taină, rugăciunea lui Iisus Christos în Grădina Ghetsemani, trădarea lui Iuda şi prinderea lui Iisus.
În aceastăă zi, oamenii se spovedesc şi se împărtăşesc. Totodat, în Joia mare se vopsesc ouăle şi se prepară prăjiturile pascale: pasca şi cozonacii.
Ce semnificație are Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor
Vinerea Patimilor, considerată cea mai neagră din istoria Creştinismului, este ziua în care Iisus a fost biciuit, chinuit şi răstignit între doi tâlhari. Este ziua în care Iisus a murit pentru mântuirea lumii.
Vinerea Mare este o zi aliturgică, adică o zi în care nu se oficiază sf. Liturghie. Seara, credincioșii merg la biserică, la slujba de pomenire a Patimilor Domnului. Potrivit tradiției, în această zi se ţine post negru, nu se găteşte, nu se face foc și nu se lucrează în gospodărie.
Ce semnificație are Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor
Sâmbăta Mare este ultima zi de post și cea la sfârșitul căreia are loc Învierea. Astfel, este și ziua în care se finalizează pregătirile pentru Paște. Sâmbătă noaptea, preoţii împart Lumina enoriașilor.
Ce se face și ce nu în Duminica Paștelui
În multe zone ale țării, la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc când bat clopotele, se spală cu apă curată, își pun haine noi, iau o lumânare și merg spre biserică. După ce se întorc de la Înviere şi iau anafura, toţi membrii familiei trebuie să mănânce un ou roşu şi pască, potrivit tradiției. De asemenea, este bine ca toată familia să mănânce din primul ou ciocnit, pentru a fi mereu împreună.
Dacă dormi în Duminica Paștelui vei avea ghinion. Se spune că cei care dorm în prima zi de Paște vor fi somnoroși restul anului. Totodată, acest lucru va face ca recolta să fie distrusă și să te prindă ploaia de fiecare dată când vrei să lucrezi pâmântul.