Cât timp trebuie, de fapt, să frămânți aluatul pentru a face cea mai bună pască, de Paște
Publicat pe 23.04.2021 la 11:08 Actualizat pe 23.04.2021 la 11:10
Printre preparatele care nu lipsesc de pe mesele românilor în ziua de Paște se numără și pasca. Aceasta reprezintă unul dintre deserturile specifice Paștelui, însă, de multe ori, gospodinele se confruntă cu diverse probleme atunci când se apucă să pregăteasca pasca. Noi vă prezentăm în continuare una dintre cele mai simple rețete de pască, care va ieși cum nu se poate mai gustoasă.
- Cea mai simplă rețetă de pască
- Cât trebuie frământat aluatul pentru ca pasca să iasă gustoasă
Cea mai simplă rețetă de pască
Pasca reprezintă unul dintre bucatele specifice Paștelui. Ușor de făcut și gustoasă, pasca nu a lipsit niciodată de pe mesele românilor, ea fiind făcută mereu înaintea praznicului Învierii Domnului.
În plus, există și o tradiție legată de pască. Astfel, se spune că este bine ca după ce este făcută, pasca să fie tăiată și dusă la biserică, acolo unde este slujită de preot. Mai apoi, o parte din ea trebuie împărțită, iar cealaltă adusă acasă, pentru ca toți membrii familiei să guste din ea și să se bucure în acest fel de cea mai mare sărbătoare creștină, Învierea Domnului.
Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a face o pască ca la carte, pentru Paște:
1 kilogram de făină
O coajă rasă de la o lămâie
6 ouă
250 de grame de unt topit
300 de grame de zahăr
500 ml lapte
40 grame de drojdie
Esență de vanilie și de rom
Zahăr vanilat.
Cât trebuie frământat aluatul pentru ca pasca să iasă gustoasă
Pentru ca pasca să iasă așa cum trebuie, mai întâi trebuie făcută plămădeala. Zahărul, drojdia, laptele cald și făina cât cuprinde se amestecă și se lasă la crescut.
Mai apoi, făina rămasă se amestecă cu plămădeala. Laptele, gălbenușurile și mirodeniile pentru savoare sunt amestecate apoi pe rând.
Secretul pentru ca pasca să iasă ca la carte constă în perioada de timp în care este frământat aluatul. Astfel, cei mai tari chefi recomandă ca aluatul să fie frământat timp de nu mai puțin de jumătate de oră. Abia apoi se pot adăuga untul topit și zahărul.
Ulterior, albușurile rămase trebuie bătute spumă, iar peste cocă se pun două linguri din spuma rezultată, iar mai apoi se frământă, din nou, aluatul.
După ce a fost frământat bine, aluatul trebuie lăsat la crescut timp de 30-40 de minute. Apoi, într-o tavă este pusă o foaie de aluat, pe care au fost puse unt și puțină făină.
În interior se pune brânză, iar peste aluatul de pască se pune un sos alb, care este făcut dintr-o lingură de unt și două linguri de făină care sunt amestecate cu o ceșcuță de lapte și cu aromă de vanilie.
După ce ai pregătit totul, tava intră la cuptor, unde stă aproximativ 45 de minute. Poftă bună!
CITESTE SI: Legenda pascăi, dar şi ce semnificaţie are pentru creştini în perioada Paştelui