Cât se fierb ouăle. Învață cum să fierbi corect un ou
Publicat pe 20.03.2020 la 01:07 Actualizat pe 20.03.2020 la 01:07
Ouăle fierte sunt o adevărată delicatesă în unele popoare, însă felul în care le fierbem este, poate, cel mai dificil aspect în ceea ce le privește. Ouă tari, moi sau medii, timpul este foarte important în ceea ce privește prepararea lor.
Ouăle fierte sunt o adevărată delicatesă în unele popoare, însă felul în care le fierbem este, poate, cel mai dificil aspect în ceea ce le privește. Ouă tari, moi sau medii, timpul este foarte important în ceea ce privește prepararea lor.
Cât se fierbe un ou ca să fie tare
Întâi de toate, pentru a fierbe un ou, fie el moale, cleios sau tare, trebuie pus un recipient cu apă la fiert, însă nu trebuie lăsată să ajungă la temperatura de fierbere.
Dacă dorești să obții un ou fiert tare, este nevoie să îl ții în apa fierbinte 10 minute.
Cât se fierbe un ou ca să fie moale
Pentru un ou fiert moale, el trebuie lăsat în apa fierbite circa patru 4 minute.
Totuși, dacă vrei ca oul tău sp nu fie nici moale, nici tare, ci mai degrabă cleios, las oul în apa fierbine 6 minute.
Alte sfaturi pentru fierberea oualor
Ouăle, fie ele de găină, curcă sau prepeliță, pentru umplut, pentru Paște sau poșate, ele urmează aceleași reguli de fierbere, după cum urmează:
De curcă
Ouăle de curcă sunt considerate un adevărat deliciu, astfel că trebuie o atenție sporită în eea ce privește prepararea lor.
Pentru a obține un ou fiert moale, potrivit acelorași reguli de fierbere, el trebuie ținut în apa fiartă între 4 și 6 minute.
Dacă dorești să savurezi un ou de curcă fiert tare, trebuie să îl lași în apă 10-11 minute.
De prepeliță - tari sau moi
Pentru a obține ouă de prepeliță fierte moi, se aplică aceleași reguli ca pentru ouăle normale, de găină. Astfel, ouăle trebuie ținute în apa fiartă 2-3 minute. Pentru a obține, însă ouă de prepeliță fierte tare, ele trebuie ținute 4 minute în apa fiartă.
Pentru ouă umplute
Umpluturile pentru ouă sunt diverse, dar felul în care ele se fierb este același. Prin urmare, ouăle se fierb tare, după fierbere se taie și se scoate gălbenușul pe care, în unele cazuri, le puteți amesteca împreună cu viitoarea umplutură.
De rață, ca să fie cleioase
Oulăle de rață sunt o variantă inedită pentru înlocuirea celor de găină. Dacă dorești să te răsfeți să să mănânci un ou de rață cleios, trebuie să lași apa la fiert, iar după, introduci oul în apă și îl ții 6 minute.
Ouăle poșate
Pentru a obține un ou fiert în apă sau un ou poșat, tot ce aveți de făcut este să spargeți un ou într-un recipient de mici dimensiuni, umplut cu apă, pe care îl puneți la fiert.
Un sfat pentru ca oul să nu se lipească în timpul fierberii, este acela ca apa pusă la fiert să aibă în jur de 90 de grade.
După ce apa fierbe, puneți oul în apă și îl mai lăsați 2-3 minute pe foc până observați că se ridică la suprafață.
Pentru roșit, de Paște
Ouăle de Paște trebuie să fie fierte tare, având în vedere tradiția ciocnirii lor.
Astfel, recipientul pentru fierbere trebuie ales în funcție de numărul ouălor. Ele se așeză în așa fel încât să se evite ciocnirea ditre ele în timpul fierberii.
Un sfat pentru ca ouăle să nu se crape în timpul fieberii este scoatere lor din frigider și punerea la fiert abia după ce au ajuns la temperatura camerei.
Mai puteți pune în apa în care fierbeți ouăle o linguriță de oțet sau un vârf de sare, pentru a le face coaja mai tare.
De asemenea, înainte de fierbere, ouăle trebuie degresate prin spălarea cu apă și săpun, pentru a se prinde culoarea mai bine pe ele.
Rețete populare cu ouă fierte
Pe lângă ouăle fierte cu ocazia Paștelui, ouăle fierte se mai consumă fie ca atare, fie introduse în rețete cunoscute.
De exemplu, aperitivele cu ouă fierte sunt de un real succes. Pentru acestea, aveție nevoie de: câte ouă fierte doriți să preparați, o lingură de muștar, o jumătate de cană de maioneză, o ceapă verde tocată mărunt, sare şi piper, după gust.
După ce pregătiți ingredientele, tăiați ouăle fierte, scoateți gălbenușul, pe care îl amestecați cu maioneza, muștarul, ceapa, sarea și piperul. Umplutura obținută o puneți în gălbenușul rămas.
Multe alte rețete care includ ouăle fierte se referă la salate. Una dintre ele este salata cu ouă și porumb dulce. Pentru ea, aveți nevoie de 4 ouă, 200 g de porumb conservat, 150 g de cașcaval tare, 4 linguri de maioneză, smântână sau iaurt.
Modul de preparare este simplu: radeți cașcavalul, fierbeți ouăle tare, după fierbere le tăiați cubulețe, adăugați porumbul, scurs de lichidul conservant, și amestecați toate ingredientele.
Ouăle - beneficii și calorii
Ouăle sunt alimente bogate în nutrienți, care trebuie introduse în fiecare dietă, dar și în alimentația de zi cu zi, pentru un aport caloric suficient.
Consumul de ouă reprezintă o sursă importantă de proteine, lipide, vitaminele A, D și E cu efect antioxidant, minerale și oligoalimente.
Toate tipurile de ouă au un indice caloric scăzut, de doar 80 de calorii, astfel că sunt unele dintre cele mai recomandate alimente pentru o dietă de succes.
De asemenea, consumul de ouă contribuie la menținerea sănătății, la reducerea inflamațiilor din organism, dar previne și apariția bolilor cardiace, prin reducerea nivelului de colesterol.
Mai mult, faorizează creșterea sănătoasă a copiilor, încă din stadiul intrauterin. Ouăle mai protejează și vederea și ajută la prevenția afecșiunilor oculare.