Ce alimente ar trebui să consumi în timpul menstruației. Tu știai asta?
Publicat pe 19.10.2016 la 21:20 Actualizat pe 19.10.2016 la 21:21
Dureri de burtă, crampe, stare generală proastă? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele cu care orice femeie se confruntă în fiecare lună, mai exact în timpul menstruației. Pe lângă aceste simptome este bine cunoscut faptul că în acea perioadă a lunii pofta de dulce și de alimente nesănătoase crește, iar de cele mai multe ori dietele sănătoase sunt date peste cap.
Dureri de burtă, crampe, stare generală proastă? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele cu care orice femeie se confruntă în fiecare lună, mai exact în timpul menstruației. Pe lângă aceste simptome este bine cunoscut faptul că în acea perioadă a lunii pofta de dulce și de alimente nesănătoase crește, iar de cele mai multe ori dietele sănătoase sunt date peste cap.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au împărțit ciclul menstrual în câteva faze și au alcătuit un plan de nutriție care să le ajute pe femei să depășească mult mai ușor această perioadă din lună, potrivit Daily Mail.
Faza 1
Zilele 1-5
Nutriție- În această perioadă apetitul este mult mai scăzut decât de obicei. Cu toate acestea mesele trebuie să conțină nutrienți care să ajute corpul să își revină după pierderile mari de sânge. De preferat ar fi să consumi alimente bogate în fier ca fasolea, carnea roșie sau leguminoasele, dar și alimente bogate în vitamiele B și C.
Iata un exemplu de meniu pe care ai putea să îl încerci în această perioadă:
Micul dejun: fulgi de ovăz cu iaurt, căpșuni și semințe de susan
Prânz: salată de năut cu ardei roșu, spanac, semințe de susan și caise
Cina: pui cu orez brun și spanac
Sport- Studiile spun că în această perioadă activitatea fizică trebuie să fie redusă. Dacă totuși vrei să te menții în formă, ai putea să apelezi la exercițiile de yoga sau la plimbări mai lungi.
Faza 2
Zilele 5-13
În această fază femeile se simt minunat și asta datorită creșterii nivelului de estrogen care face să crească și nivelul de energie.
Nutriție- Odată cu nivelul de energie, în această perioadă crește si pofta de mâncare. E important să te hrănești corespunzător pentru ca organismul să poată face față exercițiilor fizice. Vitamina B12 este principalul aliat în această fază, ea poate fi găsită în special în carnea roșie.
Micul dejun: omletă
Prânz: tacos cu carne de vită, roșii, ceapă, coriandru și ridichi
Cina: miel cu salată de cuscus, roșii și mentă
Sport- În această fază ar trebui să profiți de cantitatea mare de energie. Poți încerca antrenamente de tip kick-box.
Ziua 14- ziua ovulației
Nutriție-În această fază cantitatea de energie este mult mai mare decât în faza 2, motiv pentru care o alimentație corespunzătoare este foarte importantă. Este de preferat să consumi alimente bogate în zinc și asta pentru că el are un rol foarte important în divziunea celulară.
Micul dejun: pâine prăjită cu avocado
Prânz: falafel cu salată verde, ardei iute și humus
Cina: somon cu brocoli, cartofi și roșii.
Sport- Aleargă mai mult, fă mai multe exerciții sau poți încerca să iei câteva lecții de dans
Faza 3
Zilele 15-28
Aceasta este cea mai lungă fază. În primele două zile nu vei remarca schimbări prea mari însă următoarele vor fi poate cel mai greu de suportat. În această perioadă uterul se pregătește pentru o eventuală sarcină și astfel mucoasa care îl acoperă devine mai groasă.
Nutriție- În această perioadă organismul își poate face de cap. Vei simți nevoia să consumi alimente bogate în carbohidrații sau dulciuri. Pentru a-ți păcălii organismul poți consuma fructe sau ciocolată neagră.
Pentru a reduce simptomele premenstruale este recomandat să consumi alimente bogate în magneziu, omega 3, dar și produse lactate.
Micul dejun: o felie de pâine prăjită cu unt de arahide sau jeleu
Prânz: cartofi dulci și salată de linte cu nuci
Cina: somchine proaspete cu brânză ricotta
Sport- Este important ca în această fază să rămâi activă, însă nu trebuie să te forțezi. Exercițiile de yoga sau înnotul te pot relaxa și pot reduce durerile excesive.
B.H.