Ce este necesar la parastasul sau pomana de 40 de zile
Publicat pe 14.09.2021 la 23:48 Actualizat pe 14.09.2021 la 23:48
Parastasul este una dintre cele mai importante tradiții românești pentru pomenirea morților. Obiceiurile traduc pomana de 40 de zile ca ziua în care sufletul celor trecuți în neființă se prezintă la judecata de Apoi. Este foarte important ca cel care pomenește numele celor decedați să se pregătească foarte bine pentru ceremonie.
- Ce este parastasul și ce tradiții trebuie să se respecte
- Pomana de 40 de zile este una dintre cele mai importante obiceiuri
Pentru ce se face parastasul de 40 de zile
Parastasul de 40 de zile este una dintre tradițiile care se respectă cu sfințenie în România. Pomana este, practic, pomenirea celui trecut în neființă care se prezință în fața lui Dumnezeu pentru judecata particulară. Cei care fac pomenirea trebuie să spună rugăciuni, să prezinte milostenie și să aducă jerfe.
Ce este necesar la parastasul de 40 de zile. + un detaliu interesant
La slujba de parastas trebuie să duci la biserică vin, lumânări și colivă. De asemenea, se aduce și un colac din care preotul va rupe și va pune lângă icoană și va împărți la rudele decedatului prezente la ceremonia de pomenire. Hainele celui trecut în neființă vor fi sfințite printr-o rugăciune din Molitfelnic și împărțite la cei în nevoie.
Obiceiuri românești la pomană de 40 de zile
Pe lângă îmbrăcăminte, se obișnuiește să se mai dea de pomană încălțăminte, dar și obecte de uz casnic. Și preparate, dar neapărat de post, chiar dacă decedatului îi plăceau mai mult alimentele de dulce. Toate pomenile morților se fac în zile de post, iar dacă preparatele nu sunt, acestea nu sunt primite ca ofrandă.
Mai este un obicei de a împărți un anumit număr de farfurii, linguri și pahare, mai exact 6, 12 sau 24, deși nu au legătură cu prepetele ortodoxe. Este toți o tradiție pe care o poți respecta sau nu, în funcție de buget și dorință.
La cimitir, crucea din piatră trebuie ridicată fie la pomenirea de 40 de zile, fie la un an de la decesul persoanei în cauză. La locul de veci râmâne și crucea de lemn până când aceasta putrezește. Noua cruce se aduce după ce este sfințită de preot, printr-o slujbă specială. La mormânt se aduce un vas cu apă curată, lumânări, busuioc, tămâie, colivă și puțin vin. La parastasul de 40 de zile se aduce și icoana care a astat pe pieptul răposatului, când i s-a făcut slujba de înmormântare.
Care sunt următoarele parastasuri, conform tradiției ortodoxe
Următoarele pomeniri individuale au loc la 3 zile după moarte, la 9 zile, la trei săptămâni, la 40 de zile, la trei zile, șase luni și nouă luni, apoi la un an, și după în fiecare an până la împlinirea a șapte ani de la deces.
Citește și: Ce este un parastas. Care sunt parastasele obligatorii pentru pomenirea celor adormiți