Ce este poliomielita, boala considerată eradicată, al cărei virus a fost descoperit în Londra
Publicat pe 23.06.2022 la 11:38 Actualizat pe 23.06.2022 la 11:40
Ce este poliomielita, o boală gravă, considerată eradicată. Virusul a fost decoperit în Londra și a provocat multe decese, iar specialiștii sunt de părere că există din cele mai vechi timpuri. Ce simtome are, dar și ce persoane sunt predispuse să se infecteze.
- Ce este poliomelita
- Boala a provocat multe decese
Poliomielita este o boală infecțioasă, virală, numită și paralizia infantilă. Virsului a fost decoperit în Londra și este foarte periculos, conducând de multe ori spre deces. Cum se manifestă și din ce motiv a strârnit multă îngrijorare în rândul oamenilor.
Ce este poliomielita
Această boala poate detemina paralizie, dificultăți de respirație și deces. Cu atât mai mult, poliomielita ar exista din cele mai vechi timpuri. Există trei tipuri de virus care infectează copii cu vârste mai mici de cinci ani, dar există multe cazuri și pentru cei cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani.
Deși este o boală gravă, mulți pacienți sunt asimptomatici. Acest virus este de tip ARN, iar persoanele cele mai expuse la o astfel de infectare sunt cele ce au o igienă precară.
Multe persoane care s-au infectat au contactat virusul din ape contaminate. Această boală este foarte contagioasă și este luată pe cale fecal-orală sau respiratorie.
Care sunt simptomele bolii
Simptomele poliomielitei apar după treie zile și se manfiestă prin durere de gât, oboseală, febră, anorexie, greață, vărsături, dureri musculare, dureri de cap, iratibilitate, somnolență sau insomnie și dureri la nivelul abdomenului.
Cu toate astea, există și simptome mai grave. În cazul în care persoana este infectată cu poliomielita paralitică, aceasta se va confrunta cu slăbiciune, dureri musculare severe, pierderea reflexelor și membre moi.
Diagnosticul este dat doar de medici, iar persoanele infectate au nevoie de mult ajutor din partea specialiștilor. În cazul acestei boli există deja un vaccin. Virusul este contagios în primele 10 ziile, iar perioada în care pacientul trebuie să stea incubat poate dura până la 20 de zile. Ultimul caz din țara noastră a fost în anul 1992, când un român s-a infectat din Bulgaria.
Citește și: Hepatita la copii. Care sunt simptomele și principalele cauze