Ce este spațiul Schengen. Aderarea României a devenit un subiect controversat pentru alte țări
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 07.12.2022 la 20:38
Actualizat pe 07.12.2022 la 20:38
Aderarea României în spațiul Schengen a devenit un subiect controversat pentru alte țări, care au venit cu diferite explicații în legătură cu motivul pentru care nu ar trebui să se întâmple acest lucru. Așadar, cu siguranță multă lume nu știe ce înseamnă acest lucru, dar și care ar fi efectele asupra țării noastre.
- Ce înseamnă spațiul Schengen
- Care ar fi efectele asupra României
În ultima vreme, România și spațiul Schengen au apărut des în aceeași frază, astfel că acest subiect a creat confuzie în rândul oamenilor. Mulți au auzit de acest termen, însă nu la fel de mulți sunt și cei care știu ce înseamnă acest lucru pentru țara noastră, dar și faptul că unele țări nu consideră România potrivită pentru a intra, deși îndeplinește toate criteriile cerute.
Ce este spațiul Schengen
Spațiul Schengen este unul dintre cele mai auzite cuvinte în ultima perioadă, de când România încearcă să intre. Așadar, prin acest lucru, țara noastră își câștigă dreptul la liberă circulație a cetățenilor celor 26 de țări membre, în ceea ce numim ”Spațiul Schengen”. Dintre acestea 26, 22 sunt țări ale Uniunii Europene și patru sunt dinafara acesteia. Ultima dată când o țară a aderat a fost în anul 2011, când Liechtenstein a intrat, în data de 19 decembrie.
Numele are originea după Acordul Schengen care a avut loc în anul 1985 și Convenția Schengen, care s-a întâmplat în anul 1990. Aceste două documente importante au fost semnate în Luxemburg, într-o localitate cu același nume, demai puțin de 5.000 de locuitori, situată în aropiere de Franța și Germania.
Ce efect ar avea asupra României
Pentru că Spațiul Schengen înseamnă o libertate mai mare de călătorie, prin eliminarea controalelor la frontierele interne ale Spațiului, cetățenii români ar putea să călătorească mult mai ușor în acest fel. Însă, acest lucru vine cu securitate mult mai mare.
În acest sens, există câteva reguli care vizează statele care au semnat, și anume eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne, o listă de reglementări comune aplicate persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE, armonizarea condițiilor de intrare și a condițiilor privind vizele și cooperarea consulară, coperarea consolidată în domeniul poliției, cooperarea judiciară printr-un sistem rapid de extrădare și transfer a executării hotărârilor penale și creearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.
Citește și: Peste o lună, România ar putea fi acceptată în spațiul Schenghen. Marcel Ciolacu: "Poate noi toţi suntem..."