Ce este un acatist. Model de acatist și sfaturi pentru redactarea lui
Publicat pe 28.09.2020 la 21:14 Actualizat pe 28.09.2020 la 21:14
Un acatist este un mesaj scris foarte puternic și benefic, închinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau oricărui sfânt sau înger păzitor. Deși definiția lui este simplă, nu mulți știu cum se redactează și ce înseamnă mai exact.
- Ce este un acatist
- Cum se redactează corect
- Tipuri diverse de acatiste
În timp ce rugăciunile sunt privite drept o discuție cu Cerurile, un acatist este o „rugăciune scrisă”, prin intermediul căreia creștinul își spune ofurile, necazurile, mulțumește sau cere iertarea păcatelor.
Ce este un acatist
Un acatist este, în religia creștin-ortodoxă, o cale prin care credinciosul „vorbește” cu forțele divine, prin rememorarea evenimentelor sfinte, fiind cerută intervenția sfinților și a lui Dumnezeu.
Cand se citesc acatistele
Acatistele sfinte se citesc, de regulă, în ziua prăznuirii sfântului căruia i se închisă rugăciunea, fie dimineața, înaintea slujbei Sfintei Liturghii, fie seara, după slujba Vecerniei.
Redactarea unui acatist
Mulți creștini se numesc foarte buni credincioși, însă tot la fel d emulți nu știu cum s escrie un acatist corect. În primul rând, trebuie trecută data redactării acestuia, în colțul din drepta sus. Tilul va fi „Acatist”, apoi va fi trecut numărul de zile pentru car ese dorește citirea acatistului, respectiv 7 zile, 10 zile, 30 de zile, etc.
Se va specifica, mai apoi, pentru cine se adresează acatistul: pentru vii sau pentru morți. Se vor enumera persoanele pentru care vrei ca preotul să se roage, însă doar prenumele.
Spre încheiere, se va nota următoarea formulă „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…”, urmând a fi trecute nevoile și dorințele persoanei care redactează acatistul.
Pentru acatistul destinat celor trecuți în neființă se va folosi formula „Cu tot neamul lor cel adormit” pentru încheiere.
Ambele acatiste, fie pentru vii, fie pentru morți, se va încheia cu „Amin”.
Acatiste pentru diferite probleme
Există, de asemenea, diverse tipuri de acatiste, fie ele pentru sănătate, căsătorie, sănătatea copiilor, mulțumire sau iertarea păcatelor.
Acatist pentru căsatorie
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce ai zis: „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu, si toate celelalte se vor adauga voua“, daruieste-mi toate cele de trebuinta pentru a merge pe calea mantuirii. In mainile Tale este viata mea si fara Tine nu pot cunoaste nici implinirea si nici bucuria cea adevarata. Stiind aceasta, avand dorinta de a purta crucea casatoriei, Te rog sa ma ajuti sa gasesc faptura potrivita alaturi de care sa infrunt marea vietii acesteia. Ajuta-ma, Doamne, ajuta-ma, cum numai Tu ma poti ajuta. De multe ori ispita singuratatii mi-a ranit inima, de multe ori diavolul deznadejdii a lovit in poarta sufletului meu. Amin”.
Acatist pentru sănătatea copiilor
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, auzi-mă pe mine, nevrednica roaba Ta (numele). Doamne, în milostiva Ta stăpânire sunt copiii mei (numele): miluieşte-i şi mântuieşte-i, pentru numele Tău. Doamne, iartă-le lor toate greşalele cele de voie şi cele fără de voie pe care le-au săvârşit înaintea Ta. Doamne, povăţuieşte-i la calea cea adevărată a poruncilor Tale şi luminează-le înţelegerea cu lumina lui Hristos, spre mântuirea sufletului şi tămăduirea trupului. Doamne, binecuvântează-i în casă, la şcoală, pe drum şi în tot locul stăpânirii Tale. Amin”.
Acatist pentru iertarea păcatelor
„Prea Sfântă Treime, sufletul meu strigă la Tine să mă ajuţi în a învăţa să iert şi să primesc iertarea fără de care nu vom intra în iubire. Doar Tu vezi cât mă mint atunci când spun că am iertat şi că iubesc cu adevărat. Dar atâta timp cât ţin minte răul nu fac decât sa mă amăgesc. Prea Sfântă Treime primeşte rugăciunea mea şi slavă Ţie pentru toate.
Citește și: Rugăciuni de iertare și dezlegare de păcate. Rostește aceste rugăciuni când simți povara păcatelor