Ce să faci şi ce să nu faci de Florii! Tradiţii şi obiceiuri!
Publicat pe 20.04.2016 la 09:52 Actualizat pe 20.04.2016 la 10:10
Sărbătoarea Floriile aduce cu ea şi o sumedenie de tradiţii şi obiceiuri. Acestea depind de fiecare zonă a ţării în parte, aşa că v-am pregătit câteva dintre multele obiceiuri care trebuie făcute înainte sau în ziua de Florii.
Sărbătoarea Floriilor, care în acest an este pe data de 24 aprilie, aduce cu ea şi o sumedenie de tradiţii şi obiceiuri. Acestea depind de fiecare zonă a ţării în parte, aşa că v-am pregătit câteva dintre multele obiceiuri care trebuie făcute înainte sau în ziua de Florii.
Cu o zi înainte de Florii se strâng ramuri de salcie înmugurită, se leagă în snopi şi se duc la biserică pentru a fi sfinţite de preot. După sfinţire şi slujbă, “măţişorii” sunt luaţi acasă şi puşi la icoane, uşi, ferestre, intrări în grajduri, fântâni şi streşini.
În unele regiuni, oamenii îşi încing mijlocul cu crenguţe sfinţite de salcie, crezând că astfel alungă boala sau o înving cu o mai mare uşurinţă. Se spune că salcia vindecă durerea de spate şi este un antidot pentru muşcătura de şarpe.
Ramurile de salcie sunt aşezate înainte de culcare sub pernele fetelor nemăritate. Ele cred că vor deveni mai frumoase şi vor avea un soţ dacă fac asta.
Dacă te împărtăşeşti de Florii, îţi poti pune o dorinţă şi ea se va îndeplini mai repede decât în altă perioadă.
În unele zone, ziua de Florii este ultima în care se poartă mărţisorul, el fiind aşezat pe un măceş sau pe crengile unui pom înflorit.
În duminica de Florii, se culeg flori ce se adună în cuibare, ele urmând a fi folosite pentru încondeierea de ouă pentru Paşte.
Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.
De asemenea, la miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele ca după un copac înflorit.
În Muntenia, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, şi din acest motiv, cei care nu respectă tradiţia vor încărunţi.
Conform vorbelor din popor, aşa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi în prima zi de Paşte.
A.P.
CITEŞTE ŞI:
Anna Lesko se cinsteşte de Florii, dar o să rămâi blocat când o să afli cu ce!
Sărbătoare mare pentru mii de credincioşi! Catolicii cinstesc Floriile