Creştin ortodocşii se pregătesc de Buna Vestire! Tradiţii şi obiceiuri
Publicat pe 24.03.2015 la 11:06 Actualizat pe 24.03.2015 la 11:33
Mâine, pe 25 martie, creştin ortodocşii din întreaga lume sărbătoresc Buna Vestire. În popor se numeşte "Blagoveştenia" (termenul slav corespunzător celui de Bună Vestire) şi este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire. Mâine, pe 25 martie, creştin ortodocşii din întreaga lume sărbătoresc Buna Vestire. În popor se numeşte "Blagoveştenia" (termenul slav corespunzător celui de Bună Vestire) şi este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire. În această zi sfântă sunt o mulţime de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii.
1. Evită să te cerţi cu cineva ca să nu-ţi petreci tot restul anului aşa.
2. Se spune că dacă vei dormi prea mult în această zi, vei fi somnoros tot restul anului.
3. Tradiţia spune că nu este bine să cauţi păsările de ouă în această zi sau să le pui sub cloşcă, pentru că puii vor ieşi schimonosiţi, cu două capete sau se vor îmbolnăvi. De asemenea, ouăle ouate de Buna Vestire nu se păstrează şi nici nu se consumă.
4. Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: "Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!"
5.Există obiceiul ca de Buna Vestire să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.
6. Potrivit tradiţiei de Buna Vestire, flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: "Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pana m-oi însura (mărita)?" Dacă se întâmplă ca după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de astepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea sa era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.
7. Nu se spală, nu se coase, nu se fac treburi casnice.
Sursă foto: Antena 1