Cum a fost posibil ca Munții Carpați să fie văzuți din centrul orașului București. Un profesor vine cu o explicație interesantă

Foto: FACEBOOK Dan Mihai Bălănescu

Mai multe fotografii în care se văd Munții Carpați din centrul Bucureștiului au făcut senzație pe internet zilele acestea, iar lumea s-a întrebat cum de este posibil.

Fotografiile au fost realizate de către Dan Mihai Bălănescu joi, în jurul orei 15-16, de pe hotelul Intercontinental, după ce s-a întors de la Ploiești.
 
"Mă întorceam de la Ploieşti şi i-am tot văzut în oglinda retrovizoare... ceea ce m-a facut să alerg către Inter, deoarece nimeni nu i-a mai prins într-o imagine din centrul Bucureştiului de unde se pot vedea Piaţa Romană şi Bulevardul Magheru"
, a explicat fotograful pentru B365.ro.

Conform geografilor, nu se întâmplă prea des ca munţii Carpaţi să fie vizibili din Capitală, însă acest lucru e posibil atunci când aerul este curat şi mai degrabă toamna sau iarna.

Mai precis, după cum a explicat Cornel Tudose, lector universitar la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti, într-un articol publicat pe obiectiv.info în 2014, acest lucru se întâmplă din cauza atmosferei foarte rarefiate şi a razelor soarelui, care creează un efect de lupă care măreşte orizontul, aducând astfel munţii mai aproape.

"Fenomenul se petrece de obicei toamna şi iarna (...) Munţii se pot observa în special după răsăritul soarelui, dar şi în timpul zilei, în condiţiile unei evapotranspiraţii reduse, cauzată de temperaturile scăzute", a completat acesta.

V.M

Citește și:

Cod roşu de avalansă în munţii Făgăraş


facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
TOATE STIRILE NOASTRE CONTINUA PE FACEBOOK

Alătură-te celor 300.000 de fani spynews.ro!

A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro