CUTRUMUR de 7,1 în Oceanul Pacific

Pământul s-a cutremurat din nou! Un seism puternic cu magnitudinea 7,1 grade pe scara Richter s-a produs în urmă cu puţin timp.

Cutremurul a avut loc în largul arhipelagului Vanuatu din Oceanul Pacific, iar epicentrul cutremurului a fost localizat la 337 de kilometri nord-vest de Port Vila, potrivit specialiştilor americani, citaţi de europafm.ro.

Momentan, nu a fost emisă o alertă de tsunami. Arhipelagul Vanuatu este situat pe aşa-numita „Centură de Foc al Pacificului”, unde plăcile tectonice se ciocnesc frecvent şi determină o intensă activitate vulcanică. În aceste zone sunt peste 80 de insule, iar populaţia de aici este extrem de săracă.

Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi în caz de cutremur:

1. Dacă vă aflaţi în casă, rămâneţi acolo. Staţi departe de ferestrele care se pot sparge şi nu fugiţi pe scări! Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.
2. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri, semafoare şi fire electrice. Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi să vă adăpostiţi lângă autoturism.
3. Oamenii care se bagă sub birouri sau mese, sunt întotdeauna zdrobiţi când se prăbuşeşte clădirea. Nu fugiţi pe uşă! Nu săriţi pe fereastră şi nu utilizaţi liftul!
4. Aproape toţi cei care se aşează sub tocul unei uşi sunt ucişi. Dacă stai acolo, rişti să fii strivit ori de tavanul ce se prăbuşeşte şi mişcă odată cu el şi tocul, ori chiar de toc în sine.
5. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasă lângă ele un spaţiu gol, atunci când tavanul sau peretele ori altă construcţie se dărâmă. Ghemuieşte-te lângă obiectele care lasă un gol lângă ele.
6. Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducatorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele. În metrou, păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără să părăsiţi  vagoanele.
7. Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii!
8. După trecerea pericolului, e important să luaţi legătura cu rudele pentru ca ele să ştie că sunteţi în siguranţă.

Foto: arhivă

M.T.

Citeşte şi:

Nepalul este lovit de un nou cutremur! Replica seismică a avut magnitudinea de 5,7 pe scara Richter

Au început operaţiunile de salvare în Nepal! Numărul morţilor a crescut la 80

Bilanţul seismului din Nepal: peste 1900 de morţi! Autorităţile intensifică eforturile de salvare


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro