Este cea mai puternică rugăciune a Postului Mare! Spune-o în fiecare zi și scapă de toate relele
Publicat pe 21.03.2016 la 13:45 Actualizat pe 21.03.2016 la 14:08
Scurta rugaciune atribuită tradițional Sfântului Efrem Sirul reprezintă o particularitate specifică a slujbelor din Postul Mare până într-acolo încât părintele Alexander Schmemann a putut-o numi "rugăciunea Postului Mare".
Scurta rugăciune atribuită tradițional Sfântului Efrem Sirul reprezintă o particularitate specifică a slujbelor din Postul Mare până într-acolo încât părintele Alexander Schmemann a putut-o numi "rugăciunea Postului Mare".
Această rugăciune nu era rezervată odinioară doar perioadei Triodului, ci era utilizată la toate oficiile cu „Aliluia”, așa cum o prescrie până astăzi Typikon-ul Sfântului Sava. În timpul Postului Mare, ea trebuie să fie recitată la sfârșitul tuturor oficiilor ciclului zilnic din lunea Săptămânii I până în miercurea Săptămânii Patimilor (cu excepția sâmbetelor și duminicilor în care rânduiala liturgică are un caracter festiv), precum și miercurea și vinerea Săptămânii Lăsatului de brânză. Înainte de concediere și îndată după binecuvantarea preotului, trebuie făcute trei metanii mari recitând în tăcere la fiecare dintre ele o parte a rugăciunii:
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie (1 metanie). Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-mi-l mie, slugii tale (1 metanie)
Așa, Doamne și împărate, dă-mi mie să-mi văd căderile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin (1 metanie)”.
După care se fac rapid 12 metanii mici repetând mereu în tăcere la fiecare dintre ele rugăciunea vameșului: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului și mă miluiește!”.
În fine, se face din nou o metanie mare recitând numai ultima parte a rugăciunii: „Așa, Doamne și împărate…”. Numai în timpul Postului Mare, după aceasta rugăciune se repetă grupul de rugăciuni legate de „Sfinte Dumnezeule…”, astfel că acesta e reluat de trei ori în cursul fiecarui oficiu.
Se face din nou o metanie mare recitând numai ultima parte a rugăciunii: "Așa, Doamne și împărate...". Numai în timpul Postului Mare, după această rugaciune se repetă grupul de rugăciuni legate de "Sfinte Dumnezeule...", astfel că acesta e reluat de trei ori în cursul fiecărui oficiu, informează crestinortodox.ro.
V.M
Citește și: