Excesul de calciu- beneficiu sau problemă? Află cum trebuie să-l administrezi în mod corect!
Publicat pe 26.05.2016 la 11:40 Actualizat pe 26.05.2016 la 12:05
Calciu este un element extrem de important pentru corpul nostru. Iată cum trebuie consumat şi de unde!
Calciu este un element extrem de important pentru corpul nostru. Iată cum trebuie consumat şi de unde!
Hipocalcemia reprezintă lipsa de calciu, problemă cu care se confruntă o mulţime de oameni. Este recomandat ca în cazul unei astfel de probleme să mergem la doctor pentru a ne prescrie un tratament corect.
Fiecare doctor prescrie medicamente sau un consum de alimente care să ne ajute în absorbţia eficientă a calciului.
Pe de altă parte ar trebui să se pună şi problema excesului de calciu, adică hipercalcemia. Se poate ajunge într-o asemenea situaţie din cauza dietei şi a obiceiurilor noastre zilnice.
Utilizarea calciului este reglată de hormonii secretaţi de paratiroidă şi de prezenţa vitaminei D. Nivelul pH-ului trebuie să fie în mod normal 7,35. Dacă acesta scade sub 7,1 apare starea de comă, iar mai grav decât atât, dacă va ajunge la 6,9 intervine moartea. Calciul este cel mai alcalin element şi este folosit de organsim pentru a echilibra pH-ul sângelui.
În organismul nostru există trei feluri de calciu : legat la o proteină 46%; de dispersie 6,5%; ionizat 47,5%.
Carnea este săracă în calciu şi de cele mai multe ori creează aciditate în organism.
Trebuie să fim foarte atenţi la cantitatea de calciu pe care ne-o administrăm zilnic. S-a demonstrat faptul că administrarea zilnică a 1500 mg – 2000 mg de calciu de sinteză predispune la infecţii urinare care nu-şi găsesc tratament.
Semne ale hipercalcemiei: greaţă, vărsături, ameţeală, diminuarea apetitului, astenie, dureri osteo-articulare, somnolenţă, uscarea mucoasei orale şi nazale, constipaţie, prurit, modificarea frecvenţei cardiace, hipertensiune, hemoragii gastro-intestinale, litiaza renală, modificarea randamentului fizic şi intelectual, depuneri de calciu în ţesuturi, ciocuri osoase şi multe altele.
Se spune că cel mai important factor de fixare a calciului în oase este exerciţiul fizic. Eliminarea calciului se face prin intestinul gros, în proporţie de 75% şi prin urină, în proporţie de 20%, iar restul prin transpiraţie, scrie secretele.com.
Aşadar, aveţi grijă cum administraţi calciul, în aşa fel încât să nu aveţi parte nici de hipocalcemie şi nici de hipercalcemie.
R.P.