Exclusiv! Avem imagini de la Revoluţie care nu au fost niciodată publicate!
Publicat pe 16.12.2014 la 23:59 Actualizat pe 16.12.2014 la 23:43
Acum 25 de ani, la Timișoara, se aprindea scânteia Revoluției din 1989, ziua de 16 decembrie fiind prima din acel Decembrie însângerat care a îndoliat mii de familii în lupta împotriva sistemului comunist și a familiei Ceaușescu.
Acum 25 de ani, la Timișoara, se aprindea scânteia Revoluției din 1989, ziua de 16 decembrie fiind prima din acel Decembrie însângerat care a îndoliat mii de familii în lupta împotriva sistemului comunist și a familiei Ceaușescu.
Au trecut deja 25 de ani din momentul în care zeci de mii de timișoreni s-au adunat în centrul orașului de pe Bega pentru a protesta împotriva unui sistem ticăloșit. De altfel, România a fost singura țară din Estul Europei care a trecut la democrație printr-o Revoluție plină de acte atroce și în care liderii comuniști și simbolurile dictaturii, Nicolae și Elena Ceaușescu, au fost executați.
EXCLUSIV Ginerele lui Ceauşescu face bani de pe urma Revoluţiei
Scânteia care a aprins flacăra Revoluției din Timișoara, adică decizia autorităților comuniste de a-l mazili pe pastorului reformat Laslo Tokes, i-a făcut pe timișoreni să protesteze, zecile de mii de oameni adunându-se în fața Catedralei Metropolitane din oraș.
Autoritățile comuniste, luate prin surprindere de amploarea manifestărilor, au reacționat în cel mai despotic mod cu putință, încercând să disperseze mulțimea cu violență.
Atunci a fost momentul în care, din piepturile miilor de oameni, s-au auzit cuvintele care au însemnat sfârșitul epocii comuniste: ”Jos Ceaușescu!”.
Acestor cuvinte scandate li s-au adăugat și cele de ”Libertate” și ”Jos comunismul”, flacăra Revoluției de la Timișoara aprinzându-se, treptat, în toată țara. Ziua de 17 decembrie este cea în care Ceaușescu a organizat o teleconferință, în care cere Ministerului de Interne și Securității să deschidă focul asupra civililor, fără somație. În această zi au căzut primele victime ale Revoluției. Pe treptele Catedralei din Timișoara se adună un grup de copii și de tineri care încep să scandeze: “Jos Ceausescu!”, ”Libertate!”. Dintr-un transportor blindat se trag rafale care seceră, fără milă, mulțimea. Acest act de o violență atroce și fără rost care a avut loc sub privirile timișorenilor a întărâtat și mai mult mulțimea făcând-o să înțeleagă că nu mai există cale de întoarcere și că dictatura trebuie să cadă. În diverse zone ale orașului de pe Bega încep luptele deschise între civili și militari, iar violența se dezlănțuie.
Dar sacrificiul suprem făcut de timișorenii împușcați de autoritățile comuniste nu a fost în van, iar Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena, speriați de amploarea evenimentelor, au fugit, pe 22 decembrie, din București. Pe 24 decembrie, Nicolae Ceaușescu, împreună cu soția sa Elena, care între timp ajunseseră la Snagov, au luat decizia să plece cu elicopterul spre Pitești. În apropiere de Boteni au abandonat elicopterul, căruia i s-a cerut să aterizeze de către armata care deja fraternizase cu revoluționarii. Pe jos, soții Ceaușescu au ajuns la o stație de cercetare agricolă aflată la 5 km de Târgoviște, unde au fost preluați de milițieni și transportați după câteva peripeții la garnizoana de acolo. În ziua de Crăciun, cei doi au fost condamnați la moarte de către o curte militară extraordinară, pentru o serie de acuzații, printre care și genocid și au fost executați în incinta garnizoanei din Târgoviște.
Fotografii: Constantin Duma
Citește și: