FOTO / Beneficiile consumului fructelor de mare! Aceste alimente sunt hrană pentru creier și inimă
Publicat pe 04.03.2017 la 10:00 Actualizat pe 04.03.2017 la 10:29
Homarii, crabii, midiile, stridiile, creveții, calmarii şi somonul, dar și caracatiţele, ca și somonul sau codul, sunt adevărate “pachete” de vitamine, minerale şi uleiuri de peşte. Iar o porţie de fructe de mare, consumată săptămânal, reduce la jumătate riscul unui atac de cord, potrivit nutriţioniştilor.
Homarii, crabii, midiile, stridiile, creveții, calmarii şi somonul, dar și caracatiţele, ca și somonul sau codul, sunt adevărate “pachete” de vitamine, minerale şi uleiuri de peşte. Iar o porţie de fructe de mare, consumată săptămânal, reduce la jumătate riscul unui atac de cord, potrivit nutriţioniştilor.
Explicația specialiștilor e simplă: fructele de mare au un conţinut ridicat de Omega-3, un acid gras cheie, recunoscut pentru beneficiile în starea de sănătate a inimii.
1. Homarii – întăresc sistemul imunitar, pentru că sunt bogați în potasiu, cupru, seleniu şi acizi graşi Omega 3, la fel ca majoritatea fructelor de mare.
De asemenea, spun nutriționiștii, homarii previn apariţia bolilor de rinichi, iar persoanele care-i includ în alimentația lor sunt protejați de artrită. Ei se servesc fierţi, în salate, prăjiţi sau în supe.
2. Crabii – pot preveni tuburările de memorie, fiindcă au mult iod, fosfor şi lecitină. Ei sunt ideali pentru persoanele care suferă de boli ale inimii, pentru că au puţine calorii şi grăsimi. Cromul conţinut de acest aliment ajută la păstrarea unui nivel normal al glucozei în sânge, potrivit adevarul.ro.
Acest crustaceu cu 10 picioare este bogat în proteine şi Omega-3. Crabul conţine de asemenea seleniu, crom, calciu, cupru şi mari cantităţi de zinc. Crabul se poate consuma fiert, la cuptor sau prăjit. Este delicios şi în salate.
3. Midiile – pot preveni apariția cancerului, pentru că au o mare cantitate de proteine, săruri minerale, fosfor, fier şi vitaminele A, B1, B2, B6, C şi K.
Mai mult, aceste alimente sunt de mare ajutor persoanelor care țin cure de slăbire.
4. Stridii – ajută la reducerea stresului, pentru că au aminoacizi. În plus, e foarte cunoscut faptul că au proprietăţi afrodisiace. Au mai mult zinc decât majoritatea alimentelor, ceea ce ajută la susţinerea funcţiilor reproductive şi sexuale, mai ales la bărbaţi. Stridiile reprezintă şi o importantă sursă de vitaminele A, C şi B12, vitale pentru energie, dar și cantități însemnate de zinc, protein şi Omega-3.
5. Creveţii – au efect antiinflamator și anticancerigen, prevenind în special apariţia cancerului de colon. Toate astea pentru că reprezintă o sursă bogată de magneziu, vitamina B12, zinc şi cupru.
În plus, spun nutriționiștii, acizii graşi Omega 3 previn îmbătrânirea prematură.
6. Calamarul – anumite preparate din calmar ajută metabolismul şi favorizează absorbţia şi păstrarea în organism a fierului, potrivit gandul.ro. Nivelul ridicat de vitamina B2 ajută în cazul migrenelor iar conţinutul de fosfor are beneficii pentru dinţi şi oase. De asemenea, contribuie la formarea celulelor roşii.
7. Somonul afumat şi Gravlax-ul – un preparat din somon, specific zonei Scandinave – au un nivel ridicat de Omega-3. Cercetările recente făcute în acest sens au scos la iveală faptul că Omega-3 protejează vederea chiar şi în cazul vârstnicilor sau a celor cu diferite afecţiuni.
Specialiștii avertizează în legătură cu nivelul de sare din acest aliment care este de la 3 grame în sus. Asta înseamnă că persoanele cu presiune arterială mare trebuie să fie atente.
- Citește și: Cum îți dai seama dacă somonul pe care îl consumi este sănătos sau plin de antibiotice. Așa nu vei da greș
Mare atenţie şi la Gravlax! Și asta pentru că procedeul său de uscare implică folosirea unei mari cantităţi de sare.
8. Caracatița, la fel ca sepiile şi calamarii, au un conţinut de proteine şi minerale similar cu cel al cărnii de vită. În tradiţia japoneză, carnea de caracatiţă este considerată chiar o importantă sursă de energie.
- Citește și: REŢETA ZILEI - MIERCURI / Salată de caracatiţă, un preparat cu parfum mediteranean, extrem de gustos
D.D.