FOTO / IMAGINI cu Alex Găvan, românul plecat în expediţie pe Muntele Everest. Ce făcea alpinistul cu puţin timp înainte de cumplita avalanşă?

Cutremurul de 7,9 grade magnitudine din Nepal a declanşat o avalanşă de proporţii pe Muntele Everest, acolo unde mai mulţi alpinişti se aflau în expediţie. Printre aceştia se afla şi românul Alex Găvan, care a reuşit să scape cu viaţă. 

Românul Alex Găvan a plecat în expediţie pe Muntele Everest, la începutul acestei luni, însoţit de un grup de alpinişti din toate colţurile lumii. Înarmat cu ambiţia de a cuceri cel mai înalt punct de pe Pământ, dar şi cu toate uneltele tehnologice, alpinistul s-a aflat în permanenţă conectat cu apropiaţii, prin intermediul reţelelor de socializare. 

Cu doar o zi înainte ca avalanşa care a distrus două tabere de bază şi a dus la dispariţia mai multor persoane, Alex Găvan se afla la baza Muntelui Everest, pregătit pentru aventura vieţii sale. 

"Încă 8850 d emetri până la Everest, 8816 până la Lhotse (centru, abia vizibil) şi 8453 metru până la vârful Makalu (dreapta). În 2008 când mă aflat pe vârful Makalu abia îmi venea să cred",a  scris alpinistul pe contul lui de Facebook. 

În urmă cu o săptămână, Alex Găvan le arăta prietenilor săi de pe Facebook cum decurge o expediţie spre cel mai înalt vârf din lume. Alpinistul a venit pregătit cu echipamente speciale, printre acestea şi un cort special, în care poţi să faci duş. 

Totodată, el a plecat la drum şi cu câteva obiecte care să-i aducă aminte de casă. Alex Găvan a fotografiat două butoaie albastre, pe care se află sigla unui post de radio din România. 

Cutremurul de 7,9 pe scara Richter, înregistrat în această dimineaţă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, a provocat o avalanşă uriaşă pe Muntele Everest, care a avariat tabăra de bază.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunţat că tabăra de bază a fost grav avariată şi că echipa sa este blocată.

Alpinistul român Alex Găvan care este şi el pe muntele Everest a anunţat pe o reţea de socializare că nu a fost rănit.

"Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte", a scris Alex Găvan pe Twitter.

A.M.

Foto: facebook

Citeste si:

Clipe de teroare! Unii dintre alpiniştii de pe Everest, unde a avut loc o avalanşă, sunt daţi dispăruţi, alţii sunt blocaţi: "Rugaţi-vă pentru toată lumea!"

Cel puţin OPT persoane au murit în urma avalanşei de pe Muntele Everest: "Vor fi şi mai mulţi morţi dacă nu vor veni elicoptere de urgenţă"


facebook whatsapp twitter pinterest