În ce zile din săptămână se tine post, conform obiceiurilor ortodoxe
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 07.03.2023 la 11:11
Actualizat pe 07.03.2023 la 11:11
Postul are un rol important în viața fiecărui creștin, reușind să se apropie de Dumnezeu mai mult. Timp de două zile pe săptămână, preoții recomandă să ținem post, momentele având o semnificație specială.
- În ce zile din săptămână se ține post
- Creștinii trebuie să le respecte
Postul este un moment important în viața fiecărui creștin iar, pe lângă perioadele implementate de biserică, mai există două zile pe săptămâni în care este recomandat. Aceste momente au o semnificație specială, făcând referire la Mântuitorul Iisus Hristos.
În ce zile ale săptămânii se ține post și de ce
Zilele de post rânduite de Biserica Ortodoxă sunt miercuri și vineri, aici se amintește de patimile lui Hristos. Ziua de luni nu este obligatorie, dar, se poate ține post numai cu acordul și binecuvântarea duhovnicului. Excepția acestor zile sunt cele cu dezlegare și care sunt însemnate cu harți.
În fiecare săptămână se recomandă să ținem post două zile pe săptămână, miercuri și vineri. În acest timp nu se consumă alimente de origine animală, motivul fiind să ne apropie mai mult de Dumnezeu și de credință.
Din cele mai vechi timpuri, creștinii au început să țină post miercurea. Ei nu consumau alimente provenit de la animale. Ziua a fost aleasă pentru că, în trecut, cărturarii au făurit planul pentru a-L prinde pe Iisus Hristos, pentru răstignire, după ce Iuda l-a vândut pe 30 de arginți. Persoanele care postesc în această zi arată respect deosebit pentru Mântuitor și arată că sunt împotriva celor care l-au vândut.
Cu toții știm că Iisus Hristos a trecut prin chinuri cumplite într-o zi de vineri, fiind răstignit pe cruce. Pentru respectul și iubirea pe care o porți Mântuitorului, preoții recomandă să postim vinerea, în fiecare săptămână.
Când se ține post negru la ortodocși
Postul negru se ține doar cu binecuvântarea preotului, fiind nevoia de îndrumare sa. Cei care doriți să îl țineți, nu trebuie să mâncați nimic, doar se bea apă, iar a doua zi după ziua de post nu se mănâncă o masă fără ulei.
Postul începe seara la ora 18:00 a zilei anterioare și se ține toată ziua până la finalul ei, la ora 24:00. Zilele de post sunt Vinerea Mare, când Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pentru a învia a treia zi. Biserica Ortodoxă a decis ca această zi să să fie numită Vinerea MAre, Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră pentru a fi ținut post.
Ce simbolizează postul și postul negru
Rolul postului este de a renunța la alimente importante pe care le consumăm zilnic, fapt care ne apropie de Dumnezeu. Pe lângă alimente, în aceste momente, trebuie să punem accent pe credință, rugăciune sau fapte bune. Se merge la biserică și îl purtăm în inimă pe Mântuitor.
Postul negru este ținut pentru smerenia sufletului. El este unul dintre cele mai aspre, astfel că nu ai voie să mănânci sau să bei apă timp de o zi. Trebuie să învingi orice orgoliu, să stăpânești poftele alimentare sau cele trupești. Preoții recomandă ca hrana pe care ai fi consumat-o să o donezi celor nevoiași. Ziua este destinată rugăciunii și apropierii de Dumnezeu.
CITEȘTE ȘI: Zile cu dezlegare la vin și ulei în postul Paștelui 2023