Informaţii pentru iubitorii de călătorii. De ce documente au nevoie cetăţenii Uniunii Europene
Publicat pe 19.01.2019 la 11:49 Actualizat pe 19.01.2019 la 11:58
Dacă sunteți cetățean al UE, nu trebuie să prezentați cartea de identitate sau pașaportul când călătoriți dintr-un stat membru al spațiului Schengen în altul.
Dacă sunteți cetățean al UE, nu trebuie să prezentați cartea de identitate sau pașaportul când călătoriți dintr-un stat membru al spațiului Schengen în altul.
Deşi nu trebuie să rezentați pașaportul la control atunci când vă deplasați dintr-o țară aparținând spațiului Schengenen în alta, este totuși foarte important să aveți asupra dumneavoastră fie pașaportul, fie cartea de identitate. Astfel, vă veți putea identifica la îmbarcarea în avion sau în cazul unui eventual control al poliției
Țările UE din spațiul Schengen au dreptul să adopte norme naționale potrivit cărora trebuie să puteți prezenta oricând documente de identitate atunci când sunteți pe teritoriul lor.
Este foarte important de ştiut că permisul de conducere, cardul fiscal sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identității.
Ţările care nu fac parte din spaţiul Schengen sunt: Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda, România şi Regatul Unit.
Dacă vă deplasați înspre sau dinspre o țară care nu se află în spațiul Schengen, trebuie să prezentați o carte de identitate sau un pașaport valabil. Înainte de a porni la drum, verificați de ce documente aveți nevoie pentru a călători în afara țării de origine și pentru a intra pe teritoriul unei țări care nu face parte din spațiul Schengen.
Conform europa.eu prezintă un caz real în acest sens: „Lars este cetățean suedez și merge în vacanță în Spania. Are asupra sa o carte de identitate specială, emisă de bancă, pe care o poate folosi în Suedia ca dovadă a identității. Totuși, Lars ar putea avea neplăceri dacă autoritățile spaniole îi cer actele la control, întrucât acestea consideră drept documente de identitate doar cartea de identitate oficială și pașaportul eliberat de autoritățile suedeze.”
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi ştiri, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.S.