Îngrijorător! Ce se întâmplă cu creierul celor care s-au apucat de fumat în adolescenţă! O să vrei să renunţi la viciu
Publicat pe 09.03.2014 la 09:47 Actualizat pe 09.03.2014 la 09:49
Te-ai apucat de fumat în adolescenţă şi de atunci nu mai poţi renunţa la viciu? Ai grijă! Rişti să ajungi pe lista pacienţilor cu scleroză.
Te-ai apucat de fumat în adolescenţă şi de atunci nu mai poţi renunţa la viciu? Ai grijă! Rişti să ajungi pe lista pacienţilor cu scleroză.
Potrivit unui studiu realizat recent de americani, adoptarea încă din adolescenţă a obiceiului de a fuma este asociată cu „subţierea” scoarţei cerebrale. Cu cât o persoană are la activ mai mulţi ani de fumat, cu atât are mai puţină materie cenuşie într-o arie cerebrală asociată cu luarea deciziilor şi cu atât îi este mai greu să renunţe la ţigări, scrie Mail Online.
Oamenii de ştiinţă au scanat creierele a 42 de persoane, de ambele sexe, cu vârsta de 16-21 de ani. Unii dintre ei nu fumaseră niciodată, alţii fumau în medie 6 sau 7 ţigări pe zi.
Cu cât un tânăr fumase mai mult, cu atât era mai subţire o porţiune din emisfera dreaptă a creierului, numită insula (sau cortexul insular). Această arie este asociată cu luarea deciziilor şi cu sentimentul de încredere şi este, în mare măsură, responsabilă de ceea ce numim intuiţie.
Până în prezent nu se ştie dacă aceste schimbări în scoarţa cerebrală sunt cauzate de fumat, sau dacă relaţia este inversă: un cortex insular mai subţire îi face pe cei ce au această particularitate mai predispuşi să se apuce de fumat, dar cercetărorii s-au declarat şocaţi de ce au descoperit.
M.M.
Citeşte şi:
- Avertisment şocant! Ce riscă femeile care îşi fac injecţii ca să scape de riduri
- De necrezut! Uite cât a durat cea mai lungă partidă de sex! Oare câte Viagra a luat?