ÎNTREBAREA ZILEI: CÂND e bine să vopsim ouăle pentru Paște și DE CE?

Potrivit tradiției românești, ouăle înroşite în Joia Mare nu se strică tot timpul anului. © Sursa foto: teatrulmasca

Între două dintre cele mai importante evenimente din religia creștină, Răstignirea și Învierea, oamenii cinstesc jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, înroșind ouă. Ele reprezintă simbolul sacrificiului, pentru că au culoarea sângelui. Dar când e bine să vopsim ouăle: în Joia Mare, Vinerea Neagră sau în sâmbăta din Săptămâna Patimilor?

În cultura populară, ziua în care se înroşesc ouăle este joia din Săptămâna Patimilor. Se spune că ouăle înroşite în Joia Mare nu se strică tot timpul anului.

Mai mult, în unele zone ale României, creștinii cred că ouăle roşii duse la biserică şi sfinţite, dacă sunt îngropate într-o gospodărie, aceasta este ferită de grindină şi piatră, potrivit ziarulunirea.ro. Potrivit tradiției, ouăle de Paşte erau adunate din cuibar în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare, numită şi "miercurea Păresimilor".

Preoții mărturisesc că nu există o dogmă care să spună clar în ce zi – Joia Mare, Vinerea Neagră sau sâmbăta – se vopsesc ouăle. Important este să facem asta. Ouăle colorate în alte culori – galben, verde, albastru – vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru se fac în amintirea celor care au murit.

Tradiţia populară mai spune că ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească. În acelaşi timp, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul.

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.

D.D.


facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
TOATE STIRILE NOASTRE CONTINUA PE FACEBOOK

Alătură-te celor 300.000 de fani spynews.ro!

A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro