ÎNTREBAREA ZILEI - DUMINICĂ: Ce şarpe trăieşte doar în România?
Publicat pe 19.10.2014 la 16:05 Actualizat pe 19.10.2014 la 16:47
Am revenit cu o nouă provocare! Ce şarpe trăieşte doar în România? Dacă nu ştiţi răspunsul, vi-l spunem noi!
Am revenit cu o nouă provocare! Ce şarpe trăieşte doar în România? Dacă nu ştiţi răspunsul, vi-l spunem noi!
Există foarte puţini români care ştiu că în ţara noastră trăieşte o specie, sau mai bine zis o subspecie de şarpe care este proprie doar României, numită vipera de stepă moldavă. Acest tip de şarpe este o subspecie de viperă de stepă care a fost descoperită şi descrisă ştiinţtific pentru prima oară imediat după Revoluţia din anul 1989, mai precis în anul 1993, potrivit descopera.ro.
Viperă de stepă moldavă este un şarpe veninos de talie mică, considerabil mai mică decât a viperei obişnuite, des întâlnită în zonele stâncoase din Carpaţi. De fapt toate subspeciile viperei de stepă sunt mai mici decât viperele comune sau cele cu corn. Specia atinge în medie 55-60 centimetri, femela fiind mai mare decât masculul, iar cel mai mare exemplar măsurat la noi în ţară, deci şi în lume, a fost o femelă care avea lungimea de 66 centimetri. Are o înfăţişare tipic de viperă, cu un cap triunghiular, bine diferenţiat de corp şi coadă ascuţită, scurtă. Prezintă pe partea dorsală, desenul în zig-zag, prezent în tonalităţi şi nuanţe de culoare uşor diferite şi la alte subspecii de viperă de stepă.
Testele de laborator efectuate de către herpetologii germani şi suedezi au scos la iveală că viperele noastre au un bagaj genetic unic şi specific doar lor, diferit de al celorlalte subspecii. Alte diferenţe constau în numărul, poziţionarea şi culoarea unor solzi. Astfel numărul de şiruri de solzi dorsali la vipera de stepă moldavă este de regulă de 21 spre deosebire de ruda sa cea mai apropiată, vipera de fâneaţă care prezintă un număr de 19 şiruri de solzi dorsali. De asemenea solzii labiali ai viperei de sepă moldave sunt mai închişi la culoare decât ai viperei de fâneaţă. Caracteristici morfologice suficiente pentru ca forul herpetologic internaţional să recunoască o nouă subspecie de şarpe cum a fost şi cazul viperei noastre autohtone.
A.B.
Foto: descopera.ro
Citeşte şi:
ÎNTREBAREA ZILEI - SÂMBĂTĂ: Pot bărbaţii să alăpteze?
ÎNTREBAREA ZILEI - VINERI: De ce Marea Neagră este albastră?