ÎNTREBAREA ZILEI: MARŢI - De ce caşcavalul elveţian are găuri?
Publicat pe 02.06.2015 la 14:13 Actualizat pe 02.06.2015 la 14:37
Caşcavalul este unul din cele mai populare alimente din categoria lactatelor, iar după aproape un secol de cercetări, oamenii de ştiinţă au elucidat misterul găurilor din caşcaval.
Caşcavalul este unul din cele mai populare alimente din categoria lactatelor, iar după aproape un secol de cercetări, oamenii de ştiinţă au elucidat misterul găurilor din caşcaval, informează The Guardian.
Un nou mir a fost doborât! Dacă atunci când eram mici, bunicii şi părinţii, dar şi desenele animate, justificau prezenţa găurilor din caşcaval, ca o consecinţă a şoriceilor şi rozătoarelor care au dat buzna în cămară, iată că specialiştii au găsit o explicaţie ştiinţifică.
Savanţii au concluzionat că bulele de aer care duc la apariţia găurilor sunt cauzate de particule de fân, prezente în lapte, contrar primei teorii lansate, aceea potrivit căreia dioxidul de carbon sintetizat de bacterii ar cauza găurile din caşcaval.
Găurile au devenit tot mai mici şi chiar au dispărut complet când laptele folosit la fabricarea brânzeturilor elveţiene a fost obţinut prin metode moderne de recoltare.
"Dispariţia găleţii tradiţionale folosite în timpul mulsului este factorul care a cauzat această diferenţă", explică purtătorul de cuvânt al institutului Agroscope, Regis Nyffeler. El precizează că mici particule de fân cad în lapte şi apoi cauzează acele găuri din caşcaval.
A.M.
Foto: Hepta/ descopera.ro
Citeste si:
ÎNTREBAREA ZILEI - DUMINICĂ: Cum scapi de durerea de măsea în 5 minute
ÎNTREBAREA ZILEI - SÂMBĂTĂ: De ce este bine să dormi dezbrăcat?