ÎNTREBAREA ZILEI - MARŢI: De ce ni se face rău în maşină, pe vapor sau în avion?
Publicat pe 04.11.2014 la 16:10 Actualizat pe 04.11.2014 la 16:17
Provocarea zilei de astăzi este să răspundeţi la întrebarea : "De ce ni se face rău în maşină, pe vapor sau în avion?". Probabil mulţi aţi păţit asta, dar puţini ştiţi care este motivul.
Provocarea zilei de astăzi este să răspundeţi la întrebarea : "De ce ni se face rău în maşină, pe vapor sau în avion?". Probabil mulţi aţi păţit asta, dar puţini ştiţi care este motivul.
Răul de mişcare este o tulburare foarte frecventă a urechii interne, determinată de o mişcare repetitivă, cum ar fi deplasarea unei bărci pe apă, a maşinii sau a avionului în zone de turbulenţă.
Menţinerea echilibrului în repaus sau în mişcare se face cu ajutorul unui sistem complex -sistemul vestibular. Creierul primeşte şi analizează informaţiile venite din 3 direcţii, potrivit realitatea.net:
- vederea (aduce informaţii legate de mediul în care se află sau se deplasează individul);
- receptorii din musculatură scheletică şi din articulaţiile trunchiului şi membrelor (aduc informaţii despre capacitatea aparatului locomotor de a face faţă mişcărilor sau poziţiei într-un anumit moment
- urechea internă (aduce atât informaţii auditive din mediu, cât şi informaţii legate de poziţia trunchiului în spaţiu în raport cu gravitaţia, acceleraţia şi modificarea permanentă a poziţiei capului, prin intermediul labirintului).
În schimb, atunci când ne mişcăm intenţionat, creierul comandă mişcările şi coordonează informaţiile primite de la cele trei căi menţionate anterior (ochi, musculatură şi ureche internă) şi poate realiza controlul echilibrului (adaptează şi compensează poziţia trunchiului în raport cu gravitaţia), orientarea spaţială şi stabilizarea vederii (a imaginii vizuale în momentul dat).
Simptomele răului de mişcare sunt: greaţă, vărsături, ameţeală, senzaţie de discomfort, uneori transpiraţii şi somnolenţă. Starea de rău dispare de regulă odată cu terminarea mişcării care a generat-o, alteori poate persista o vreme după terminarea mişcării, ca o consecinţă a readaptarii la mediul stabil”, arată specialistul CMU.
A.B.