ÎNTREBAREA ZILEI: MIERCURI - Ce este glutenul şi ce se întâmplă când îl eliminăm din alimentaţia noastră?
Publicat pe 20.05.2015 la 16:25 Actualizat pe 20.05.2015 la 16:59
În ultimii ani, un nou tren în materie de alimentaţie şi dietă ia în vizor glutenul, ca fiind principalul vinovat de apariţia kilogramelor în plus, dar şi a numeroaselor probleme de sănătate, de la senzaţia de oboseală şi balonare şi până la căderea părului sau aspectul neplăcut al tenului.
În ultimii ani, un nou tren în materie de alimentaţie şi dietă ia în vizor glutenul, ca fiind principalul vinovat de apariţia kilogramelor în plus, dar şi a numeroaselor probleme de sănătate, de la senzaţia de oboseală şi balonare şi până la căderea părului sau aspectul neplăcut al tenului.
În ultimii ani, tot mai multe vedete s-au au promovat o alimentaţie lipsită de gluten şi produsele de panificaţie care au la bază această proteină. Miley Cyrus, Lady Gaga sau Gwyneth Paltrown sunt doar căteva din celebrităţile de top care au spus nu glutenului. Alături de adepţii acestui stil de viaţă se numără şi persoanele care prezintă o intoleranţă la gluten şi sunt nevoiţi să se ferească de produsele din cereale, precum orezull, pastele sau pâinea albă.
Ce este, de fapt, glutenul?
Potrivit descopera.ro, glutenul este un amestec de substanţe naturale proteice, fiind întâlnit în grâu, secară, orz şi, în cantitate mai mică, în ovăz. El constituie partea proteică a acestor alimente şi are o mare importanţă în fabricarea aluaturilor, cărora le conferă elasticitate. Se găseşte în pâine, bere, paste făinoase, produse de patiserie, cerealele pentru micul dejun, dar şi în multe alte produse: mezeluri, sosuri pentru salată gata preparate, sos de soia, supe. Din acest motiv, a evita complet glutenul este dificil.
Ce recomandă specialiştii în nutriţie?
Un grup de cercetători de la Warwick University au încercat să doboare mitul potrivit căruia consumul de cereale, implicit acela de gluten, afectează negativ organismul. Persoanele care evită cu desăvârşire astfel de produse îşi pot priva organismul de anumiţi nutrienţi şi fibre alimentare, care se găsesc mai ales în cerealele integrale. Aceştia recomandă un consum moderat al alimentelor pe bază de gluten şi excluderea acestuia din alimentaţie să aibă loc doar în cazul persoanelor care prezintă intoleranţă la gluten.
A.M.
Foto: Hepta
Citeste si:
ÎNTREBAREA ZILEI - MIERCURI: Ce boli poți face dacă ești prea slabă?
ÎNTREBAREA ZILEI - DUMINICĂ: Ce boli poți face după ce foloseşti lama de ras?