ÎNTREBAREA ZILEI - MIERCURI: Ce ne dăunează mai mult, zahărul sau grăsimea?
Publicat pe 04.03.2015 la 16:10 Actualizat pe 04.03.2015 la 16:33
Multe persoane luptă contra kilogramelor în plus, dar nu ştiu ce ar trebui să reducă din alimentaţie pentru a slăbi. Un nou studiu efectuat de cercetătorii australieni a demonstrat că zahărul este mai nociv decât grăsimea.
Multe persoane luptă contra kilogramelor în plus, dar nu ştiu ce ar trebui să reducă din alimentaţie pentru a slăbi. Un nou studiu efectuat de cercetătorii australieni a demonstrat că zahărul este mai nociv decât grăsimea.
Damon Gameau, un actor din Australia, s-a îngrăşat cu 8,5 kilograme după ce a ţinut o dietă de 60 de zile săracă în grăsimi, formată din iaurt, cereale, batoane de musli şi sucuri din fructe.
"Zahărul este acum ascuns în atât de multe alimente încât este dificil să obţii o măsurătoare zilnică exactă. Ca urmare, există o sumedenie de cifre oficiale care sunt aruncate simultan în spaţiul public", a declarat actorul australian.
Un experiment a fost realizat sub supravegherea medicilor, iar Damon Gameau şi-a crescut doza zilnică de zahăr din alimentaţie, dar a continuat să facă exerciţii fizice, evitând însă băuturile carbogazoase, ciocolata şi îngheţata.
Actorul s-a îngrăşat considerabil, cu toate că la micul dejun consuma doar un bol de cereale cu iaurt şi un pahar de suc de mere. "Acest lucru m-a făcut să mă gândesc mai ales la copiii din ziua de azi, care cred că mănâncă un mic dejun sănătos în fiecare dimineaţă. Glicemiile lor sar pur şi simplu în sus şi apoi în jos, ca un yo-yo", a spus Damon Gameau.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis în 2014 un nou set de recomandări, potrivit cărora adulţii ar trebui să consume echivalentul a cel mult şase linguri de zahăr pe zi.
A.B.
Foto: Hepta