ÎNTREBAREA ZILEI – MIERCURI: De ce cele mai multe cutremure se produc noaptea?
Publicat pe 28.12.2016 la 08:30 Actualizat pe 28.12.2016 la 09:43
Oamenii au fost martori că majoritatea cutremurelor se produc noaptea. Mulţi îşi pun întrebarea de ce acestea nu au loc şi pe timpul zilei atunci când pot conştientiza şi mai bine ce se întâmplă pe parcursul unui seism.
Oamenii au fost martori că majoritatea cutremurelor se produc noaptea. Mulţi îşi pun întrebarea de ce acestea nu au loc şi pe timpul zilei atunci când pot conştientiza şi mai bine ce se întâmplă pe parcursul unui seism.
Oamenii de ştiinţă şi cei specializaţi în analizarea acestor fenomene au analizat îndelung producerea unui cutremur.
Aceştia au văzut că scoarţa terestră nu este nici netedă şi nici continuă. Crăpături adânci care ajung până la mantă fragmentează litosfera în mai multe plăci tectonice. Plăcile tectonice sunt mobile, ele deplasându-se pe suprafaţa mantalei cu 3-4 cm/an. În timpul deplasării plăcilor tectonice, acestea inevitabil vor întâlni alte plăci tectonice în cale. Acestea se vor ciocni iar placa mai grea va intra sub placa mai uşoară, se va afunda în mantaua Pământului şi se va topi. Acest proces se numeşte subducţie. Crăpătura scoarţei pe unde placa pătrunde în manta se numeşte fosa. Un astfel de proces a avut loc chiar în noaptea de 28 decembrie. Două plăci tectonice s-au izbit şi astfel, a rezultat cutremurul de 5, 3 pe scara Richter.
Prin cartografierea şi observarea periodică a activităţii seismice se pot identifica zonele seismice şi frecvenţa cutremurelor, dar în prezent nu există nicio metodă ştiinţifică de predicţie a momentului producerii unui seism. Seismografele sunt cele mai precise aparate de avertizare a cutremurelor. O altă metodă de observare a mişcării pământului este trimiterea unor semnale de pe sateliţi la diferite staţii de recepţie terestre.
Aşadar, toate cercetările nu au reuşit să scoată la lumină momentul exact al producerii unui cutremur, însă este cert că plăcile tectonice au activitate de mişcare activă. Este încă un adevărat mister de ce majoritatea cutremurelor se produc noaptea, dar oamenii de ştiinţă caută cu mare interes răspunsul la această întrebare. Chiar şi aşa, aceştia au dezlegat multe mistere privind producerea cutremurelor.
C.P.