Ionuţ Gologan, românul condamnat la închisoare în Malaysia, este optimist: "O să vin acasă"
Publicat pe 14.03.2016 la 09:30 Actualizat pe 14.03.2016 la 09:42
Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia, a fost vizitat de curând de un emisar al preşedintelui Iohannis şi al premierului Cioloş.
Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia, a fost vizitat de curând de un emisar al preşedintelui Iohannis şi al premierului Cioloş.
Dumitru Gologan, tatăl lui Ionuţ a făcut şi el câteva declaraţii despre cum a decurs vizita ministrului român Dan Stoenescu, dar şi care este starea de spirit a fuiului său în după această importantă vizită. "Am vorbit în această dimineaţă (n.r. - duminică), pe la 10.00, cu Ionuţ. M-a sunat el. A zis că a fost vizitat de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. Ministrul a fost la Ionuţ chiar în această dimineaţă şi i-a explict cum stă treaba. Acum a rămas la aprecierea sultanului. În caz că îi aprobă graţierea, mai stă 20 de ani în puşcărie, acolo, în Malaysia, din ziua în care i-o aprobă. Aşa mi-a spus Ionuţ că i-a explicat domnul ministru Stoenescu. Dacă îi comută pedeapsa, dacă schimbă ei legea în Malaysia, va mai sta doar opt ani, după care i se deschide alt proces. Dar trebuie aşteptat”, ne-a dezvăluit Dumitru Gologan, care, întrebat dacă ministrul a stat de vorbă cu Ionuţ în celula acestuia sau la vorbitor, ne-a explicat: “Ministrul a discutat cu Ionuţ la vorbitor, aşa cum am făcut şi eu. Vă daţi seama că puşcăria este de maximă securitate. Poate că nici în România nu i-ar da voie unui ministru să viziteze celula unui condamnat, cu atât mai mult în Malaysia”, a spus acesta pentru Ring.ro
Este optimist
Tot Dumitru Gologan, tatăl condamnatului mai spune că Ionuţ este încrezător în faptul că va scăpa de pedeapsa cu moartea. “De acum încolo e optimist. Până acum nu prea era, văzând că totul a fost numai în defavoarea lui. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu credinţă, cu rugăciuni, cu ajutorul instituţiilor, sperăm că de acum încolo să fie bine şi că timpul va curge în favoarea lui, dar şi a celorlalţi trei români care sunt acolo închişi, că şi ei suferă. Toţi suferă. Sperăm să-l vedem cât mai repede în România. Mai e de luptat, dar schimbarea din aceste zile este una radicală. (...) Ce să vă zic, Ionuţ a fost şi el surprins că l-a vizitat de dimineaţă ministrul sosit din România cu un mesaj de la preşedinte şi premier. În urmă cu două săptămâni a mai fost vizitat de un avocat din România. Şi este vizitat în continuare de doamna consul Camelia Tudose. Dar mi-a spus: «Tată, e de durată, nu se vor schimba lucrurile peste noapte». A aflat şi el de la doamna consul şi s-a bucurat că Malaysia a demarat procedurile pentru abolirea pedepsei cu moartea. El nu face în continuare decât să se roage, pentru că rugăciunile lui şi ale noastre, credem noi, au făcut posibile aceste schimbări de situaţie. (...) Acum, ce să zic, Ionuţ stă şi el mai liniştit, dar tot mai e cu sufletul la gură şi zice: «Aoleu, când vine ziua aia să fiu liber sau măcar să ştiu sentinţa?!». Aşa cum mi-a spus la telefon: «Tată, nu contează cât voi mai sta în puşcărie: opt ani, 20 de ani, dar măcar să ştiu că scap de pedeapsa la moarte». I-a dat Dumnezeu o cruce grea, dar dacă va scăpa şi va ajunge acasă, Ionuţ va ieşi întărit din acest necaz. Mi-a spus: «Tată, fii liniştit, că o să vin acasă şi o să ne ridicăm din nou şi o să facem doar ce e bine! Nu mă mai iau după unul şi altul, că ştiu cât am avut de suferit»", a mai declarat acesta pentru sursa mai sus menţionată.
Ce s-a întâmplat
Ionuţ Gologan a fost prins având droguri asupra lui pe 26 iunie 2012, iar în septembrie-octombrie 2013 a fost condamnat de căre prima instanţă la moarte prin spânzurare. La data de 31 octombrie 2013, decizia instanţei a fost atacată cu apel de către avocatul malaezian angajat de statul român. Pe 16 februarie 2015, în urma judecării apelului, Curtea de Apel a menţinut sentinţa iniţială. Apărătorul lui Gologan a atacat cu recurs hotărârea. În raport cu practica judiiară locală, judecarea recursului - ultima cale de atac ordinară admisibilă - ar putea dura aproape nouă luni. În cazul în care şi instanţa de recurs menţine soluţia instanţelor anterioare, singura cale de evitare a execuţiei este un act de clemenţă, care poate fi acordat doar de sultanul Statului Selangor, Sharafuddin Idris Shah Al-Haj. Sultanul se poate pronunţa, însă, şi în cinci, şase ani, iar răspunsul lui este definitiv şi nu mai poate fi atacat.
Sursă foto spynews
Citeşte şi
E.V