VIDEO / Italia s-a zguduit puternic din nou! Seismul a avut o magnitudine de 6,6 grade pe scara Richter
Publicat pe 30.10.2016 la 09:15 Actualizat pe 30.10.2016 la 14:48
Iniţial, televiziunile din Italia au vorbit despre un seism de 7,1 grade, însă, ulterior, intensitatea lui a fost coborâtă la 6,6. Cutremurul s-a resimțit și în Roma, iar în unele zone, circulaţia maşinilor a fost oprită. De altfel, nici metrourile nu au mai plecat din staţii. Cea mai afectată pare a fi zona Norcia, Perugia. Mai multe clădiri s-au prăbușit în urma seismului.
Iniţial, televiziunile din Italia au vorbit despre un seism de 7,1 grade, însă, ulterior, intensitatea lui a fost coborâtă la 6,6. Cutremurul s-a resimțit și în Roma, iar în unele zone, circulaţia maşinilor a fost oprită. De altfel, nici metrourile nu au mai plecat din staţii. Cea mai afectată pare a fi zona Norcia, Perugia. Mai multe clădiri s-au prăbușit în urma seismului.
UPDATE 14:00 - Seismul de 6,6 care a lovit în aceast dimineaţă centrul Italiei a produs pagube însemnate. Potrivit presei italiene, mai multe clădiri, inclusiv două biserici, s-au prăbuşit din cauza mişcărilor telurice, iar echipele de intervenţie verifică dacă există oameni prinşi între dărâmături. Şi în capitala Roma, cutremurul a fost resimţit puternic, iar autorităţile au oprit circulaţia metrourilor.
UPDATE 10:30 - În materialul video de mai jos sunt mărturiile unei românce stabilite în Italia.
UPDATE 10:00 - Magnitudinea cutremurului a fost revizuită şi, potrivit primelor informaţii, ar fi fost de 6,5.
Cutremurul s-a produs la ora 8:40, ora României și au urmat alte replici, una de 4 grade în urmă cu puțin timp, spun televiziunile locale.
"Cred ca a durat vreo 30 de secunde. A fost puternic, foarte puternic, ne-am speriat și eu și soțul. Nu am ieşit din casa, pentru cã stam într-un bloc noi, dar lumea era pe stradă, cu copiii, foarte speriată. Pana acum știm ca sunt pregătiți oamenii pentru ce e mai greu.", a declarat Aurelia Ceoromila, o româncă stabilită în Italia.
În urmă cu doar trei zile, peninsula italică a fost zguduită de alte două seisme, ambele peste 5 grade pe scara Richter.
În video de mai jos sunt surprinse imagini la scurt timp după ce s-a produs cutremurul din această dimineaţă.
Imaginile din clipul de mai jos au fost surprinse în Norcia. Pompierii evacuează călugăriţele dintr-o biserică.
Basilica St. Benedict s-a prăbuşit în urma undelor seismice puternice.
Seismele de săptămâna aceasta s-au înregistrat la doar două luni după ce un cutremur cu magnitudinea de 6,2, pe scara Richter, urmat de mai multe replici, a distrus sate și a ucis aproape 300 de oameni. Cele mai multe victime s-au înregistrat în Amatrice, un oraș mic care a pierdut aproape 270 de locuitori, după ce un cutremur care a avut o intensitate de 6,2 a lovit Italia pe 24 august. Alți 20 de oameni au murit în orașele din apropiere.
Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi în caz de cutremur:
1. Dacă vă aflaţi în casă, rămâneţi acolo. Staţi departe de ferestrele care se pot sparge şi nu fugiţi pe scări! Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.
2. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri, semafoare şi fire electrice. Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi să vă adăpostiţi lângă autoturism.
3. Oamenii care se bagă sub birouri sau mese, sunt întotdeauna zdrobiţi când se prăbuşeşte clădirea. Nu fugiţi pe uşă! Nu săriţi pe fereastră şi nu utilizaţi liftul!
4. Aproape toţi cei care se aşează sub tocul unei uşi sunt ucişi. Dacă stai acolo, rişti să fii strivit ori de tavanul ce se prăbuşeşte şi mişcă odată cu el şi tocul, ori chiar de toc în sine.
5. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasă lângă ele un spaţiu gol, atunci când tavanul sau peretele ori altă construcţie se dărâmă. Ghemuieşte-te lângă obiectele care lasă un gol lângă ele.
6. Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducatorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele. În metrou, păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără să părăsiţi vagoanele.
7. Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii!
8. După trecerea pericolului, e important să luaţi legătura cu rudele pentru ca ele să ştie că sunteţi în siguranţă.
D.D.