Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, despre ieşirea Marii Britanii din UE: "Atât economia, cât şi moneda națională vor trece cu bine de această criză"
Publicat pe 24.06.2016 la 14:55 Actualizat pe 24.06.2016 la 15:02
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş transmit românilor că nu au de ce să se îngrijoreze din cauza ieşirii Marii Britanii din UE, subliniind faptul că acest lucru nu va influenţa evoluţia monedei naţionale şi nici a economiei ţării noastre.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş transmit românilor că nu au de ce să se îngrijoreze din cauza ieşirii Marii Britanii din UE, subliniind faptul că acest lucru nu va influenţa evoluţia monedei naţionale şi nici a economiei ţării noastre.
După întrevederea cu premierul Dacian Cioloş şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preşedintele Klaus Iohannis a transmis românilor că nu au motive să se îngrijoreze din cauza ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Iohannis a spus că "România va gestiona fără probleme majore impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană"
"România va gestiona fără probleme majore impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aceasta este concluzia consultărilor pe care le-am convocat astăzi, la Palatul Cotroceni. Prim-ministrul şi Guvernatorul BNR m-au asigurat că nu există motive serioase de îngrijorare. Atât economia, cât şi moneda națională vor trece cu bine de această criză, numită Brexit. Părăsirea Uniunii de către britanici este un proces de durată, care presupune negocieri intense. Vă asigur că vom avea grijă să protejăm drepturile şi interesele românilor noștri care trăiesc și lucrează în Marea Britanie. România rămâne atașată proiectului european. Există consens politic, reafirmat astăzi: drumul României este în interiorul Uniunii Europene, împreună cu celelalte state membre. Este momentul elaborării unui nou proiect de ţară, care ne-a lipsit după aderarea din 2007. Această criză înseamnă şi oportunităţi importante pentru România, pe care, împreună cu întreaga clasă politică, trebuie să le valorificăm", este mesajul apărut pe pagina oficială de Facebook a preşedintelui Klaus Iohannis.
Premierul Dacian Cioloş a susţinut şi el declaraţia publică a preşedintelui Klaus Iohannis: "România doreşte să îşi continue drumul european şi să fie un actor pro-activ. (…) Din prima analiza rezultă că nu va exista un impact economic, imediat semnificativ asupra economiei. (..) Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor și obligațiilor, bineînțeles, pe care cetăţenii români le au acolo în calitate de cetăţeni europeni. Punerea în aplicare a deciziei pe care poporul britanic a luat-o se va face în timp, vor avea nevoie, conform primei analize pe care au făcut-o și instituțiile europene, de minimum 2 ani de zile pentru a negocia cadrul și condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în măsura în care autoritățile din Marea Britanie vor formalizaaceastă decizie printr-o solicitare formală pe care vor trebui să o facă către instituțiile europene".
Criza Brexit
Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, după 43 de ani. Tabăra ”Leave” și-a anunțat oficial victoria. Regatul Unit a decis cu 52% la 48% să părăsească Uniunea Europeana (UE), într urma unui referendum istoric. Ieşirea Marii Britanii din UE se va face în doi ani.
A.E.D.