Lacul cu nume sfânt din România, în apele căruia nu trăiește nicio viețuitoare! De ce e unic la noi în țară și ce legendă tristă ascunde / FOTO
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 19.07.2022 la 10:51
Actualizat pe 19.07.2022 la 10:51
Dacă ajungeți în Harghita, Lacul Sfanta Ana este un must see. Este singurul lac vulcanic păstrat întreg în sud-estul Europei, Însă acesta nu este singurul motiv pentru care merită să fie vizitat. Zona în care este situat este una pitorească, liniștită, iar aerul este mai curat comparativ cu multe alte locuri preferate pentru o mică escapadă în natură.
- Lacul cu nume sfânt din România
- În apele lui nu trăiește nicio viețuitoare
- De ce e unic la noi în țară și ce legendă tristă ascunde
Lacul Sfânta Ana reprezintă una dintre cele mai mari atracții turistice din România și de ce nu, din Europa.
Lacul cu nume sfânt din România
Este unicul lac vulcanic din România care s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins, unul dintre cele două cratere aflate în masivul Ciomatu, situat în masivul vulcanic Harghita, în timp ce în celălalt crater se află Tinovul Mohoş.
Este situat într-o zonă pitorească și liniștită iar fauna și vegetația ce înconjoară lacul Sfânta Ana sunt de-a dreptul impresionante. Mușchi de pământ, dar și diverse specii rare de flori, împreună cu fauna de-a dreptul uimitoare, reușesc să capteze privirile a mii de turiști români și străini.
Ce legendă tristă ascunde Lacul Sfânta Ana
Românii au fost dintotdeauna mari iubitori de legende, și, ca toate așezările din țara noastră și această atracție are poveștile proprii.
Una dintre acestea spune că, în trecut, erau doi frați egoiști și invidioși unul pe celălalt. Unul dintre aceștia își avea ținuturile în apropiere de masivul Puciosu, iar celălalt foarte aproape de lacul Sfânta Ana. Într-o zi, fratele care stăpânea frumusețile din apropierea lacului, află că fratele său din masivul Puciosu și-a luat o caleașcă destul de mândră. Asa că, din invidie acesta și-a construit una la un meșter făurar, destul de comună, iar la ea a înhămat 8 fete pe care obișnuia să le biciuiască. Una dintre ele se numea Ana. Aceasta l-a blestemat pe stăpân la cele mai îngrozitoare lucruri care i s-ar putea întampla. Așa se face că într-o zi veni a venit o furtuna, iar apele au scufunat caleașca în acel lac, ce urma să se numească Lacul Sfânta Ana.
O altă legendă vorbește despre o poveste de dragoste care pare destul de forțată. Mai exact, părinții a doi tineri voiau să îi căsătorească pe aceștie, pentru avere. Cu toate acestea, fata nu a putut suporta ideea căsătoriei și în noaptea nunții s-a aruncat în lac, iar trupul nu i-a fost găsit niciodată. Fata se numea Ana, și de aici ar veni denumirea Lacul Sfânta Ana.
Cum ajungi la Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana se află la o distanţă de 77 km de Brașov, 55 km de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 km de Municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv 33 km de oraşul Târgu Secuiesc.
Lacul Sfânta Ana poate fi accesat cu mașina până în pasul dintre cele 2 cratere, iar de acolo vei continua drumul pe jos (sau cu bicicleta, trotineta, cu role, etc) pentru circa încă 15 – 20 min pe drum asfaltat. Transportul până la lac este asigurat gratuit doar pentru pesoanele în vârstă, femeile vizibil gravide, persoanele cu dizabilități sau pentru copiii cu vârstă sub 5 ani (cu un însoțitor), cu un autobuz care circulă din oră în oră. Este singurul autovehicul care mai circulă pe acest drum.
Citește și Lacul "sinucigaș" din România. De ce apele devin roșii și ce legendă sinistră ascunde / FOTO