Anunț ANM! Cod galben de fenomene periculoase. Ce zone din România vor fi afectate de ceață densă și ghețuș
Publicat pe 29.12.2023 la 10:14 Actualizat pe 29.12.2023 la 10:14
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un anunț important de ultimă oră! Specialiștii au emis o avertizare de fenomene periculoase, cu ghețuș și ceață densă. Ce zone din România vor fi afectate, dar și până când.
- Anunț ANM de ultimă oră
- Ceață densă și ghețuș
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting de cod galben de fenomene periculoase, valabilă în diverse zone din România. Perioada de atenționare se extinde de la ora 8:05 până la ora 11:00, astăzi, 29 decembrie 2023, și vizează mai multe localități din județele Cluj, Vaslui, Iași, Alba și Harghita.
Ceață densă și ghețuș
Avertizarea este valabilă pentru zona joasă a județului Cluj și include localitățile: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, și altele. Între orele 8:05 și 11:00, se vor semnala local ceață cu o vizibilitate scăzută sub 200 m, izolat sub 50 m, fenomen care va favoriza formarea ghețușului. Șoferii și pietonii sunt sfătuiți să circule cu atenție sporită și să adapteze viteza la condițiile meteo.
Între orele 6:05 și 10:00, județul Vaslui a fost afectat de ceață densă, determinând scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m. Șoferii au fost sfătuiți să folosească luminile de ceață și să păstreze o distanță corespunzătoare între vehicule pentru a preveni accidentele.
Între orele 5:25 și 10:00, județul Iași a fost afectat de ceață densă, cu vizibilitate scăzută sub 200 m, izolat sub 50 m. Participanții la trafic și locuitorii au fost îndemnați să fie vigilenți și să evite deplasările neesențiale.
Între orele 5:00 și 10:00, zonele joase ale județului Alba și județului Mureș, precum și depresiunea Harghita, au fost și ele, de asemenea, afectate de ceață și ghețuș. Condițiile meteorologice pot determina scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m. Participanții la trafic sunt sfătuiți să circule cu prudență și să acorde atenție sporită semnalizărilor rutiere.
Cum va fi vremea de Revelion
Climatologul Roxana Bojariu a oferit o perspectivă asupra condițiilor meteorologice așteptate pentru finalul anului. Specialista aduce în atenție posibile anomalii termice care vor caracteriza această perioadă festivă.
În prima săptămână a noului an, se preconizează că vom avea în continuare anomalii pozitive față de normele climatice obișnuite. Totuși, precizarea nivelului acestor anomalii rămâne un aspect complex și depinde de stabilizarea modelelor meteorologice în următoarele zile.
Citește și: Anunț ANM! Meteorologii au actualizat prognoza meteo. Ce temperaturi vom avea după Anul Noul