Moneda euro a ajuns la paritate cu dolarul american. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani
Publicat pe 12.07.2022 la 15:16 Actualizat pe 12.07.2022 la 15:16
Moneda euro a ajuns astăzi, 12 iulie 2022, la paritate cu dolarul american. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani, afectată fiind de riscul întreruperii livrărilor de gaze din Rusia pentru economia din Europa.
- Moneda euro a ajuns la paritate cu dolarul american
- Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani
Moneda euro a ajuns marți, 12 iulie 2022, la paritate cu dolarul american. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani, afectată fiind astfel de riscul întreruperii livrărilor de gaze din Rusia pentru economia din Europa.
Moneda euro a ajuns la paritate cu dolarul american
În jurul orei 11:50 GMT, moneda de un euro se tranzacţiona pentru un dolar, un nivel fără precedent după luna decembrie a anului 2002, acest fapt în condiţiile în care moneda americană s-a apreciat cu 14% de la începutul anului, graţie faptului că investitorii consideră că moneda americană are o valoare tradiţională de refugiu în perioade de turbulenţe, transmite AFP, citată de Agerpres.
De câteva luni bune, euro este supus la presiuni pe piața financiară, iar acest lucru vine din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar și a măsurilor limitate adoptate de Banca Centrală Europeană pentru combaterea inflaţiei ridicate.
Un schim mai mic de curs al euro face ca produsele importate să fie mai scumpe, ceea ce aduce alimentarea și mai mare a inflației. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record, fiind de 8,6% în luna iunie a acestui an.
Comisia Europeană majorează previziunile de inflaţie
Pentru majorarea dobânzii de referință a euro, creșterea economică modestă aduce o marjă reducă Băncii Centrale Europene. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a avertizat, ieri, că comisia Europeană urmează să-și reducă, încă o dată, prognozele de creştere economică în Europa pentru anul 2022 şi pentru anul 2023, dar în paralel îşi va majora și previziunile de inflaţie pentru a ţine cont de consecinţele războiului dintre Rusia și Ucraina.
În luna mai 2022, Executivul comunitar a revizuit prognozele de creştere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în anul 2022, de la 4% cât prognoza în februarie 2022, şi la 2,3% pentru anul 2023, de la 2,7% cât estima în prima sa evaluare a impactului războiului dintre Rusia și Ucraina asupra economiei blocului. Tot în luna mai a acestui an, inflaţia euro a fost estimată la valoarea de 6,1% pentru anul 2022, la rândul său o revizuire semnificativă faţă de estimările iniţiale ale Comisiei care mizau pe o inflaţie în valoare de 3,5%.
Citește și: Moneda de 500 de lei, cu eclipsa de soare, se vinde cu o sumă frumoasă pe OLX. Ce preț are acum