Moșii de toamnă 2022. Ce se împarte în această zi și ce alte tradiții se respectă
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 04.11.2022 la 13:13
Actualizat pe 04.11.2022 la 13:13
Moșii de Toamnă au loc în 2022 pe data de 5 noiembrie. Creștinii merg în lăcașele de cult pentru a-i binecuvânta pe cei plecați dintre noi. Se face pomenirea lor și se împart diferite alimente sau obiecte celor nevoiași.
- Tradițiile care se păstrează de Moșii de Toamnă
- Ce se împarte în această zi
Biserica Ortodoxă a decis ca Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților să fie în prima sâmbătă din această lună. Astfel, în anul 2022, creștinii merg la slujba de pomenire a morților, mâine, 5 noiembrie.
Ce se împarte de Moșii de toamnă
În această zi, la biserică se merge cu o sticlă de vin, colivă și alte preparate pe care vrei să le împarți. În funcție și dorința fiecărui creștin, se pot aduce mere sau alte fructe, plăcinte, brânzeturi, sarmale, carne sau piftie. Pachetele se pregătesc de acasă și se împart după ce se încheie slujba, alături de o lumânare.
Pachetele care se vor da de pomană sunt atent pregătite. În ele se adaugă câte un colac și un prosop. Preotul va primi, odată cu pomelnicul, un prosop, tămâie, cărbuni și lumânări, pentru fiecare colac sau prescură.
În zona Munteniei există un obicei potrivit căruia se pune un bănuț lână colivă, înainte de slujbă și se oferă celui mai sărac om din sat. Astfel, se aduce spor și mult belșug pentru ambele persoane.
Ce tradiții se păstrează de Moșii de Toamnă
În ziua Moșilor de toamnă se păstrează și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, în funcție de zona țării. Se face un parastas pentru jertfa noastră, unde, prin rugăciune, se vor ierta păcatele celui mort, pe care le-a făcut în timpul vieții. În momentul în care se oferă ceva slujit, se va spune „Bogdaproste.”
Urmașii celui decedat merg la cimitir, la mormântul său. Aici se vor curăța mormintele și se aprind două lumânări pentru a primi lumină în viața de Apoi. Biserica Ortodoxă a anunțat mai multe rânduieli privind parastasele colective în timpul unui an. Cele mai importante sunt, Moșii de Primăvara, Moșii de Vară, Moșii de Toamnă și Moșii de Iarnă.