Ne pregătim de o criză imobiliară! Prețurile au crescut și ar putea fi ca în anul 2008
Publicat pe 24.03.2022 la 17:26 Actualizat pe 24.03.2022 la 17:28
Se pare că imobiliarele din România se află pe ultima sută de metri. Indiferent cât vor mai crește prețurile la locuințe, este imposibil să mai urce vânzările. Prin urmare, imobiliarele din țară și asemănările cu criza financiară din 2008 erau de mult timp inevitabile.
- Imobiliarele din România se află pe ultima sută de metri
- Prețurile au crescut și ar putea fi ca în anul 2008
Prețurile la imobiliare au crescut
În 2021, la nivel național, România a înregistrat o creștere a prețului mediu de 16% pe metru pătrat construit. Așadar, creșterea a continuat și la începutul acestui an. Pentru un moment în timp și spațiu, creșterea era alimentată de cererea mărită pentru case și apartamente, fiind justificată parțial și de scumpirea materialelor de construcții și terenuri.
De când a venit războiul din Ucraina s-a accelerat o rupere de ritm care, din câte se pare, era oricum inevitabilă. Într-un singur an, prețurile la terenurile potrivite pentru dezvoltatorii imobiliari au crescut cu 20-30%. În timp ce materialele de construcții au devenit un lux și au crescut cu 50%, costurile construcțiilor finalizate au sărit cu 20-25%.
Un expert în imobiliare vorbește despre o nouă criză
Vlad Gheorgiu, un consultant imobiliar, a precizat că piața imobiliară se află într-o criză majoră, colaps care a mai avut loc în anul 2008.
Avertismentul expertului vine după ce, în 2021, s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor din sectorul imobiliar, din 2015 și până în prezent. În mai multe segmente au crescut prețurile chiar și cu 16%. Dacă vor continua similaritățile cu ultima criză financiară, merită avut în vedere că, între iulie 2008 și mai 2009, au crescut prețurile caselor din România cu 40%, iar până în 2014, scăderea a continuat cu 10%.
În schimb, perioada actuală poate accelera piața de tehnologii sustenabile, astfel că noile dezvoltări imobiliare vor fi din ce în ce mai independente energetic.
Acesta a mai spus că războiul a adus majorarea fără precedent a prețurilor la cereale, gaze naturale, energie electrică, materii prime etc. Așadar, domeniul imobiliar este interconectat și dependent de toate aceste fenomene. Pe termen scurt, cel mai probabil va scădea cererea și intenția de cumpărare.
Citește și: De ce riști să ajungă ANAF la ușa ta? Dacă ai aceste preocupări vei fi verificat