Nenorocirile care au schimbat lumea în ultimul an!
Publicat pe 29.12.2016 la 23:59 Actualizat pe 29.12.2016 la 23:17
Anul 2016 a fost un an al terorii în Europa, evenimentele sângeroase comise în jurul ţării noastre reuşind să şocheze întreaga lume.
Anul 2016 a fost un an al terorii în Europa, evenimentele sângeroase comise în jurul ţării noastre reuşind să şocheze întreaga lume.
Pe 12 ianuarie a avut loc un atac în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morți și 15 răniți. Autoritățile turce au anunțat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită, ce fusese în Siria și s-a înregistrat ulterior ca refugiat în Istanbul. Pe 17 februarie, un alt atac terorist cu mașină-capcană a avut loc în Turcia, soldat cu 28 de morți și 61 de răniți. Deflagrația s-a produs în apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, în apropierea pieței centrale Kizilay. În martie, au avut loc alte două atacuri sângeroase ăn Turcia.
Pe 22 martie, 35 persoane au murit și peste 300 au fost rănite, în atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul internațional Zaventem și în stația de metrou Malbeek, aflată la câțiva zeci de metri de instituțiile europene. În atentate au fost răniți și patru cetățeni români, între care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadistă Stat Islamic. Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul și principalele gări feroviare din oraș au fost închise și măsurile de securitate au fost consolidate în mai multe metropole europene. Autoritățile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alertă antiteroristă pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anunțat trei zile de doliu național. Aceste atentate s-au produs după arestarea, la 18 martie 2016, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supraviețuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015 de la Paris.
Pe 14 iulie, un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morți și sute de răniți, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Printre victime s-au aflat și patru cetățeni români, dintre care unul a decedat.
Pe 22 iulie, un alt atac armat a avut loc la Munchen, în Germania, care s-a soldat cu moartea a nouă persoane și rănirea altor 21 de persoane. Printre răniți se aflau și copii. Autorul atacului, un germano-iranian de 18 ani, din Munchen, a deschis focul la începutul serii, în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă și, ulterior, s-a sinucis.
Pe 10 decembrie 2016, un dublu atentat cu bombă de la Istanbul s-a soldat cu 29 de morți, majoritatea polițiști, și 166 de răniți. Cele două explozii s-au produs în fața stadionului echipei de fotbal Beșiktaș și într-un parc vecin, în partea europeană a Istanbului. Nouă zile mai târziu, un camion a intrat în mulțime, la un târg de Crăciun din centrul Berlinului, făcând cel puțin 9 morți și 50 de răniți.