Nu poţi să te odihneşti noaptea? Cinci lucruri simple pe care le poţi face înainte de culcare, pentru a avea parte de un somn odihnitor
Publicat pe 13.10.2014 la 17:48 Actualizat pe 13.10.2014 la 17:49
Multe studii de specialitate au demonstrat faptul că persoanele care nu se odihnesc destul şi nu au un somn liniştit, se pot alege cu diverse probleme de sănătate şi pot trăi mult mai puţin decât cei care au parte de un somn odihnitor în fiecare noapte. Iată câteva lucruri simple pe care le putem face în fiecare zi pentru a putea să ne odihnim atunci când mergem la culcare.
Multe studii de specialitate au demonstrat faptul că persoanele care nu se odihnesc destul şi nu au un somn liniştit se pot alege cu diverse probleme de sănătate şi pot trăi mult mai puţin decât cei care au parte de un somn odihnitor în fiecare noapte. Iată câteva lucruri simple pe care le putem face în fiecare zi pentru a putea să ne odihnim atunci când mergem la culcare.
Din cauza vremurilor agitate pe care le trăim, oricare dintre noi poate avea un somn agitat, întrerupt, sau poate suferi chiar de insomnie. Toate aceste lucruri ne afectează activităţile din timpul zilei, ne adâncesc cearcănele şi ne pot provoca multe alte neplăceri. Studiile confirmă faptul că oamenii care suferă de tulburări frecvente de somn, ajung să-şi trăiască vieţile doar pe jumătate şi riscă să devină obezi pe parcursul vieţii, conform elle.ro.
Iată câteva lucruri simple pe care le putem face în fiecare zi pentru a avea parte de un somn odihnitor:
1. Pune în aplicare un plan de somn
Încearcă să adormi la aceeaşi oră şi să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi, indiferent dacă este o zi din timpul săptămânii sau una din weekend. Este important ca organismul să deprindă un anumit interval de somn, pentru a-şi stabili un bioritm fix.
2. Pe timpul nopţii uită de tehnologie
Stai departe de telefonul mobil, de laptop sau de tabletă cu cel puţin două ore înainte de culcare. Chiar dacă parte destul de greu, acest lucru va avea un efect benefic asupra somnului. Lumina albastră emanată de aceste dispozitive stimulează sistemul nervos şi transmit o stare de alertă corpului uman.
3. Evită cafeaua de după-amiază
Cofeina servită după prânz poate conduce la tulburări de somn în timpul nopţii. În cazul anumitor persoane, o cafea băută în această perioadă a zilei poate avea un efect întârztiat şi poate provoca disconfort, o stare de agitaţie, chiar anxietate şi poate conduce la insomnie.
4. Aeriseşte dormitorul
Aerul curat şi temperaturile mai scăzute favorizează un somn profund. Aşadar încearcă să-şi faci un obicei din a-şi aerisi camera în care dormi, înainte de culcare în fiecare seară, indiferent de sezon.
5. Deconectează-ţi mintea
Înainte de a te băga în pat, încearcă îţi eliberezi mintea de orice gând. Păstrează toate gândurile şi grijile pentru a doua zi. Ca să uiţi de probleme, poţi face câteva exerciţii de respiraţie, poţi citi câteva pagini dintr-o carte bună, sau chiar să savurezi un ceai calmant. Orice lucru mărunt care te face să te relaxezi este binevenit înainte de culcare!
M.T.
Citeşte şi: