Nu vor mai exista cârnați și salamuri de proastă calitate! Măsura luată de Ministerul Agriculturii
Publicat pe 20.10.2014 la 08:40 Actualizat pe 20.10.2014 la 08:53
Piața mezelurilor va fi ”curățată”! Ministerul Agriculturii va păstra doar produsele care conțin materii prime de calitate, în cantitățile potrivite. În acest sens, au fost publicate șapte rețete pentru preparate din carne.
Piața mezelurilor va fi ”curățată”! Ministerul Agriculturii va păstra doar produsele care conțin materii prime de calitate, în cantitățile potrivite. În acest sens, au fost publicate șapte rețete pentru preparate din carne.
România va avea în sfârșit mezeluri de calitate, fără să mai existe riscuri de îmbolnăvire. S-au aprobat deja șapte rețete consacrate pentru preparate din carne, printre care: cârnații cabanos, un anumit tip de salam, crenvurști, parizer, jambon, mușchi file și ciolan presat. Producătorii acestor rețete vor primi un atestat și dreptul de a aplica logoul de rețetă consacrată al Ministerului Agriculturii, garantându-se astfel calitatea și controlul acestora.
"Am finalizat câteva rețete la carne și pâine, dar nu am reușit pe lactate. Oricum, se mișcă greu sectorul, am făcut legislația, iar cei care sunt interesați să fabrice unul dintre produsele respective conform rețetei trebuie să depună documentația, caietul de sarcini. Trebuie să ieșim cu lucruri de calitate, să se bucure românul de produse. Vom putea să cumpărăm atunci un parizer care să aibă tot ce trebuie. Aceste rețete sunt făcute conform STAS-urilor, standardelor de calitate vechi", a declarat Viorel Morărescu, directorul general al Industriei Alimentare, pentru ring.ro.
Un alt lucru bun este faptul că se vor introduce controale și verificări la etichetarea produselor. "Le vom interzice producătorilor să treacă pe eticheta produsului altceva decât numele componentei dominante. Dacă spun conservă de ficat de curcan, trebuie să am procentul cel mai mare de ficat de curcan în conservă, nu 2% sau 5%. Am văzut conservă de ficat de curcan și avea 3% ficat de curcan și în rest tot felul de prostii. Componenta dominantă, procentul dominant, dă denumirea produsului. În interior avem tot felul de lucruri, iar pe cutie punem ce vrem noi și consumatorul nu mai înțelege nimic", a adăugat Viorel Morărescu.
A.B.
Foto: Antena 3
Citește și:
Află ce alimente consumate zilnic reduc fertilitatea la bărbaţi!