O nouă ipoteză despre originea Covid-19. Virusul ar fi apărut încă din 2012

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 08.05.2025 la 16:42
Actualizat pe 08.05.2025 la 16:42
Cercetătorii din SUA au făcut un nou studiu cu privire la originea Covid-19. Aceste noi date alimentează dezbaterea globală privind apariția pandemiei și slăbesc argumentele susținute de teoria scăpării din laborator.

Când ar fi apărut virusul Covid-19
Pixabay
- O nouă ipoteză despre originea Covid-19
- Virusul ar fi apărut încă din 2012
Încă de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, specialiștii în domeniul sănătății au făcut mai multe cercetări pentru a afla de unde privire la SARS-CoV-2. S-a făcut o analiză genetică a sute de coronavirusuri descoperite la lilieci și indică faptul că virusul ar fi circulat în natură cu ani buni înainte de apariția focarului din Wuhan.
Ce spun cercetătorii
O echipă de cercetători americani de la Universitatea din California, San Diego, susține că ar fi identificat cu mai multă precizie perioada și zona de apariție a virusului SARS-CoV-2. Ei sugerează că originea acestuia nu se află neapărat în China, așa cum s-a crezut inițial. Potrivit analizei genetice efectuate pe peste 100 de coronavirusuri descoperite la liliecii potcoavă, virusul responsabil pentru Covid-19 ar fi început să evolueze în această specie încă din 2012, într-o regiune cuprinsă între vestul Chinei și nordul Laosului.
Prin compararea acestor virusuri cu SARS-CoV-2 și SARS-CoV-1, cercetătorii au reușit să creeze una dintre cele mai detaliate cronologii evolutive realizate până în prezent. Concluziile sugerează că forme apropiate de SARS-CoV-2 circulau cu 5-7 ani înainte de izbucnirea pandemiei în Wuhan, în 2019.
În cazul SARS-CoV-1, virusuri similare au fost detectate cu până la un deceniu înainte de izbucnirea focarului din Guangdong, în 2002.
Acești „strămoși virali” se aflau la 1.000–2.000 km distanță de focarele umane. Având în vedere că liliecii potcoavă se deplasează pe arii restrânse, cercetătorii consideră improbabil ca aceștia să fi transmis virusul direct în marile orașe. În schimb, este posibil ca specii intermediare să fi fost vehiculele de transmitere.
Anumiți cercetători consideră că virusul ar fi produs în laborator
Deși autorii studiului înclină spre o origine naturală, nu exclud total ipoteza unei scurgeri din laborator. Unele agenții americane, inclusiv FBI și CIA, continuă să ia în calcul o posibilă scăpare de la Institutul de Virologie din Wuhan.
Între timp, China acuză SUA de răspândirea virusului, într-un document oficial publicat recent, ca reacție la presiunile venite dinspre tabăra lui Donald Trump, care susține că scurgerea din laborator este singura explicație logică.