Obiceiuri şi superstiţii de Florii! Ce trebuie să faci pentru a atrage sănătatea şi prosperitatea în viaţa ta
Publicat pe 27.03.2018 la 14:25 Actualizat pe 27.03.2018 la 14:26
Floriile se prăznuiesc cu o săptămână înainte de Paşte şi marchează începutul sărbătorilor pascale. Poporul român are câteva superstiţii şi obiceiuri legate de Duminica Floriilor.
Floriile se prăznuiesc cu o săptămână înainte de Paşte şi marchează începutul Sărbătorilor Pascale.
Floriile reprezintă sărbătoarea care vesteşte Paştele, iar în această zi sunt sărbătoriți toți românii care poartă nume de flori.
Începând din seara Duminicii de Florii, intrăm în Săptămâna Patimilor, care va culmina cu Sfânta zi de Joi, atunci când a avut loc Cina cea de taină, şi cu Vinerea Mare, când a fost răstignit Iisus Hristos.
Sunt câteva tradiţii şi obiceiuri care ar trebui respectate în Duminica Floriilor. De Florii se mănâncă peşte, iar tradiţia spune că înainte de Duminica Floriilor oamenii strâng braţe întregi de ramuri înmugurite de salcie pentru a le duce la biserică, unde să fie sfinţite de preot. Creştinii vor împodobi apoi icoanele şi ferestrele caselor cu coroniţe de salcie sfinţită.
Ramuri sfinţite de salcie sunt păstrate pe parcursul anului şi se crede că acestea ajută la vindecarea diferitelor boli.
Totodată, se spune că de Florii nu este bine să faci baie, pentru că, conform superstiţiilor, vei albi. Se mai crede că celor care merg la biserică pentru a se împărtăşi în Duminică Floriilor, li se vor îndeplini dorinţele.
Sărbătoarea Floriilor este cunoscută şi sub numele de “Nunta urzicilor” pentru că în această zi urzicile înfloresc.
O altă tradiţie spune că fetele nemăritate, pentru a îşi întâlni alesul, trebuie să fiarbă busuioc în apa, la miezul nopţii, iar cu aceasta să se spele pe cap. Apa va fi aruncată apoi la rădăcină unui păr înflorit, dar acest ritual trebuie făcut înainte de ivirea zorilor.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
C.L.