OMS cere amânarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 până la sfârșitul lunii septembrie: "Trebuie urgent să..."
Publicat pe 05.08.2021 la 14:04 Actualizat pe 05.08.2021 la 14:04
Campania de vaccinare nu merge lent doar în România, ci și în alte țări. Îngrijorat de faptul că multe teritorii au de gând să treacă la cea de a treia doză, în timp ce unele nu au atins pragul de imunizare nici cu cele două, Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat țările să amâne vaccinarea cu a treia doză pentru ca de aceste doze să poată beneficia zone care și-au imunizat doar o parte infimă a populaţiei.
- OMS cere amânarea celei de-a treia doze
- Care este motivul
Organizația Mondială a Sănătății solicită un moratoriu pentru cea de a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie. Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat țările să amâne imunizarea cu o a treia doză pentru ca de aceste doze să poată beneficia ţările care nu au reușit să își imunizeze suficient populaţia.
OMS cere amânarea imunizării cu cea de-a treia doză
În urmă cu scurt timp, directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a mărturisit că vaccinarea cu cea de a treia doză nu reprezintă în acest moment ceva benefic pentru unele populații, atât timp cât populația este imunizată în mare parte cu schema completă care cuprinde două doze. Acesta este de părere că în loc să profităm de această doză, ar fi recomandat să ajutăm țările care și-au imunizat doar o parte mică dintre cetățeni.
Măsura se vrea a fi un sprijin pentru ţările mai puţin dezvoltate, astfel încât să existe un minimum de 10% persoane vaccinate şi în aceste zone.
Andrei Baciu, despre a treia doză de vaccin împotriva SARS-CoV-2 în România
Pentru a ne vaccina a treia oară împotriva coronavirusului, autoritățile române au la bază două opțiuni, conform declarațiilor secretarului de stat în cadrul ministerului Sănătății.
Așadar, va fi nevoie de o nouă doză de vaccin numită „doză de boost” dacă imunitatea pe care am dobândit-o prin imunizarea cu primele două doze scade, dar și dacă apar tulpini noi de coronavirus, mult mai puternice decât cele existente, iar dozele inițiale de imunizare nu sunt atât de eficiente pentru a combate virusul.
Noua tehnologie în ceea ce privește imunizarea împotriva SARS-CoV-2 ar trebui să ne apere de noile tulpini de coronavirus care ar putea apărea pe parcurs, în cazul în care vaccinurile nu ţin pasul cu malformaţiile virale.