Ora de vară 2021. În această noapte se dă ceasul înainte cu o oră
Publicat pe 27.03.2021 la 23:51 Actualizat pe 27.03.2021 la 23:51
România va trece la ora de vară 2021 în această noapte. Toate ceasurile din țară se vor da cu o oră înainte, fiind vorba despre singura zi din an care va avea 23 de ore și în care se va dormi cu o oră mai puțin.
- Ora de vară 2021
- Toate ceasurile se dau înapoi cu o oră
- Românii vor dormi mai puțin în ziua cu cele mai puține ore din an
Se trece la ora de vară 2021, când toți românii își vor da ceasurile înapoi cu o oră. Astfel, în această noapte, ora 4 va deveni ora 3, fiind voba despre singura zi din an care va avea 23 de ore în loc de 24.
Tradiția face ca în fiecare ultimă zi de duminică din luna martie a fiecărui an, românii să își dea ceasurile cu o oră înainte, trecând astfel la ora de vară, când zilele vor deveni mai lungi, iar nopțile mai scurte. Așadar, ziua de 28 martie va avea doar 23 de ore, și nu 24, iar cu toții vom dormi cu o oră mai puțin.
Se trece la ora de vară 2021
Regula nu se aplică doar în România însă. Toate țările europene vor proceda la fel, dând ceasurile cu o oră înainte, trecând ora de vară 2021. În țara noastră, regula orei de vară a fost introduă pentru prima dată în anul 1932. A fost suspendată apoi în anul 1943, pentru a fi reintrodusă ulterior în 1979.
În anul 1996 s-a decis ca întreaga Europă să profite de avantajele verii și a orelor prelungite de lumină, astfel că s-a decis ca orarul să fie mărit cu încă o oră. Astfel, în România această perioadă începe cu ultima zi de duminică a lunii martie și se termină cu ultima duminică a lunii octombrie, când vremea începe să se răcească semnificativ iar ziua să fie mai scurtă, făcând loc orelor de întuneric. Acest sistem se aplică în toate țările europene din lume.
Originile orei de vară. Cine a venit cu ideea
Această regulă a schimbării orei cu cea de vară a fost contestată în anul 2019 de către Parlamentul European, ajungând să se decidă ca fiecare stat membru al Uniunii să hotărască dacă va păstra sau nu actualul sistem sau va renunța la el.
Ora de vară a fost propusă pentru prima oară de etnomologul Geoge Vernon Hudson, din Noua Zeelandă, în anul 1895. Și chiar dacă doar țările membre ale Uniunii Europene aplică sistemul „ultimei duminici”, în total 110 țări din lume se folosesc de schimbarea orelor de vară.
Totuși, excepție face Islanda în ceea ce privește țările europene, ea nefolosind ora de vară. Rusia a aplicat regula în 1981, însă a renunțat după 20 de ani, invocând motivul că nu se dorește stresarea cetățenilor.
Citește și: 5 bluze de vara superbe ce pot fi asortate ușor cu pantaloni albi