Peste un milion de români sărbătoresc la noapte Revelionul. Care sunt celelalte popoare care vor intra în 2018 pe rit vechi

Revelion pe rit vechi © Foto: Pixabay

Peste un milion de români sărbătoresc în această noapte Revelionul pe rit vechi. Chiar dacă cea mai mare parte a țării a trecut în 2018 în urmă cu două săptămâni, peste un milion de ortodocși vor trece în noul an în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Aceștia fac parte tot din biserici ortodoxe, dar care nu funcționează după calendarul Iulian.

În această noapte printre cei care vor petrece sunt cetățenii din Republica Moldova, sârbii, ucrainenii, rușii și lipovenii.

Tradițiile sunt păstrate cu multă dragoste de moldovenii de peste Prut, acolo unde tinerii satului merg din casă în casă cu colinde și pocnesc din biciuri pentru a dispărea tot ce-i neplăcut și pentru ca noul an să aducă bunăstare și sănătate.

Dansul căluților este o altă tradiție pe care o urmează oamenii în ultima zi a anului.

În România, peste un milion de ortodocși pe rit vechi vor sărbători la noapte Anul Nou, printre aceștia fiind ruși, lipoveni și sârbi.

Diferența de 13 zile între sărbătorile creștinilor ortodocși și celor pe rit vechi a apărut în anul 1924, atunci cei din urmă nu au vrut să urmeze calendarul Gregorian.

O diferență în acest caz sunt sărbătorile cu dată fixă, pentru că în ceea ce privește Paștele, sărbătoare cu dată schimbătoare, și creștinii care urmează calendarul Iulian sărbătoresc la aceeași dată cu cei din calendarul Gregorian, păstrându-și doar data din calendar.

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici

 

O.P.


facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
TOATE STIRILE NOASTRE CONTINUA PE FACEBOOK

Alătură-te celor 300.000 de fani spynews.ro!

A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro