Peştele de la care te poţi îmbolnăvi! Se găseşte în toate restaurantele
Publicat pe 28.01.2020 la 10:12 Actualizat pe 28.01.2020 la 10:18
Pe cât este de toxic, pe atât este de gustos! Se găteşte uşor şi îl găsim în meniul tuturor restaurantelor. Oare care este peştele de care medicii ne spun să fugim?
Pe cât este de toxic, pe atât este de gustos! Se găteşte uşor şi îl găsim în meniul tuturor restaurantelor. Oare care este peştele de care medicii ne spun să fugim?
Pangasius, pe numele lui, este considerat unul dintre cei mai toxici peşti. Cu toate că nu are oase şi este gustos şi uşor de gătit, fileul de pangasius este crescut în ape murdare şi este hrănit cu saci de prafuri.
Recoltarea naturală a peştelui se face din ce în ce mai rar, carnea de pangasius sălbatic fiind bogată în vitamina B12, D, dar şi Omega-3. Cu toate acestea, peştele oferit spre consum este cel adus din crescătorii, infectat şi plin de toxine.
Pangasius este de fapt numele din punct de vedere ştiinţific al unei specii de somn din apele dulci ale Vietnamului, din râul Mekong, considerat a fi cel mai murdar şi poluat, din cauza fabricilor din apropiere. Deşeurile se varsă direct în râu, iar nimeni nu se preocupă de asta.
Puţini sunt cei care ştiu că este hrănit cu saci de praf, care sunt făcuţi din peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi, dar şi cu diverse toxine şi bacterii.
În Statele Unite, unii producători comercializează acest tip de peşte sub numele de somn sau catfish, în timp ce la noi, dar şi în ţările asiatice, denumirea generală este fileu de pangasius. De asemenea, pentru a forţa procesul de creştere, sunt aduse din China preparate speciale cu homoni care se injectează.
Medicii sunt sceptici în ceea ce priveşte consumul excesiv al acestui tip, considerând că ne putem îmbolnăvi imediat, iar consecinţele nu sunt chiar aşa uşoare. Consumul de pangasius poate duce la leziuni hepatice, boli de sânge, dar şi leziuni ale organelor interne.