Postul Sfintei Marii! Ce semnifică şi care sunt tradiţiile, obiceiurile şi superstiţiile! Ţine cont de ele!
Publicat pe 31.07.2016 la 10:08 Actualizat pe 01.08.2016 la 08:25
Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie.
Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie.
Timp de două săptămâni, cei care vor să țină postul cu sfințenie nu vor mânca alimente care sunt de origine animală şi vor participa la slujbe speciale. Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei.
Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Pe 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. Pe 31 iulie se lasă sec, iar consumul de pește este permis pe 6 august, de Schimbarea la Faţă a Domnului.
Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. La 6 august (sărbatoarea Schimbării la faţă), se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii:
În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele.
Este interzis scăldatul in apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.
În Postul Sfintei Marii nu se fac nunţi, sezonul se deschide după data de 15 august şi ţine până la intrarea în postul Crăciunului.
În această zi, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască bebeluşi sănătoşi.
Sărbatoarea de Sfânta Marie se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Credincioşii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele care vor să se mărite se roagă să-şi găsească un soţ bun, femeile se roagă pentru binele gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate, conform romaniatv.ro.
R.P.