Punem pariu că nu ştiai asta! Cinci greşeli frecvente pe care le faci în prepararea sau consumarea alimentelor
Publicat pe 06.09.2015 la 19:30 Actualizat pe 07.09.2015 la 09:29
Există mici amănunte care ne împiedică să profităm de calităţile alimentelor pe care le consumăm.
Există mici amănunte care ne împiedică să profităm de calităţile alimentelor pe care le consumăm.
Cotidianul francez El Pais spune ce nu trebuie să facem atunci când gătim sau mâncâm.
Este greșit să bem în grabă sucul de portocale
"Bea repede sucul, ca să nu-și piardă vitaminele" este de fapt un mit. Chiar dacă am aștepta 12 ore, vitamina C ar fi tot acolo. Potrivit cercetătorilor, pentru a avea loc o diminuare considerabilă a cantității de vitamina C ar trebui să existe condiții extreme, precum aceea ca sucul să fie încălzit la 120 de grade Celsius. Vitamina C se păstrează perfect în suc până la 12 ore, chiar dacă acesta ar putea deveni mai amărui.
Nu trebuie să fierbem broccoli
În ceea ce privește broccoli, gătitul la abur nu afectează prea mult vitamina C, în timp ce fierberea lui în apă îi reduce semnificativ capacitatea antioxidantă, potrivit mai multor studii. Cel mai important este să fie luat la maturitate, de preferat ecologic și să fie consumat crud sau gătit la abur ori fiert în foarte puțină apă, pentru a-și păstra toate proprietățile.
Laptele nu are ce căuta în ceai
Ceaiul are un efect protector asupra sistemului cardiovascular, dar dacă îl consumăm cu lapte, această superputere este anulată complet. În plus, cazeina din lapte i-ar altera sau diminua proprietățile antioxidante și anticancerigene.
Căpşunile sunt făcute să le mănânci întregi
Curățarea de coajă, tăierea sau modificarea formei unui fruct conduc la modificarea proprietăților fizico-chimice din cauza reacțiilor enzimatice (oxidare) legate de deteriorare, Ba mai mult, Contactul cu aerul produce oxidare și pierderi de vitamina C. Și lumina influențează în sensul pierderii de substanțe nutritive în mod indirect, favorizând o serie de reacții care au loc când alimentul este în contact cu aerul.
Carnea nu se frige la grătar
Trebuie să avem grijă când frigem carnea la frigare sau grătar, pentru că se formează două substanțe care fac să crească riscul de cancer. Este vorba despre aminele heterociclice (AHC) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) care se formează când carnea este supusă unor temperaturi ridicate. Cel mai bine este să evităm aceasta metodă, mai ales că alimentul intră în direct cu substanţele dăunătoare.
T.S