REȚETA ZILEI - DUMINICĂ: Ravioli alla Caprese! O gustare MAMA MIA cu secrete direct din bucătăria italiană, divulgate de Andreea Marin
Publicat pe 21.08.2016 la 14:45 Actualizat pe 21.08.2016 la 15:58
Ești topit după bunătățile din bucătăria italiană? E perfect, pentru că astăzi ți-am pregătit ceva specific din zonele de pe coastele însorite ale Mediteranei. E vorba despre o rețetă simplă pentru Ravioli alla Caprese, pe care chiar Andreea Marin a pregătit-o de curând.
![REȚETA ZILEI - DUMINICĂ: Ravioli alla Caprese! O gustare MAMA MIA cu secrete direct din bucătăria italiană, divulgate de Andreea Marin](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2016%2F8%2F21%2F111374%2Fandreeamarinretetazileiravioliallacapresespynews.jpg&w=1200)
Sursa foto: Facebook
Ești topit după bunătățile din bucătăria italiană? E perfect, pentru că astăzi ți-am pregătit ceva specific din zonele de pe coastele însorite ale Mediteranei. E vorba despre o rețetă simplă pentru Ravioli alla Caprese, pe care chiar Andreea Marin a pregătit-o de curând.
La începutul săptămânii, fosta zână a surprizelor a mers în Italia, unde a aflat câteva dintre secretele bucătăriei italiene. Și, așa cum a promit, ne-a împărtășit una dintre rețetele pe care le-a învățat în timpul cursului de gătit.
Dacă vrei să prepari Ravioli alla Caprese trebuie să știi că sunt trei etape de urmat:
- sosul de roșii cu usturoi, sare și busuioc;
- aluatul pentru paștele ravioli;
- umplutura, pastă de brânză pentru ravioli. I
Sosul: folossește roșii cu pulpă cât mai bogată, cu mireasmă și gust, cu alte cuvinte, evită-le pe cele crescute cu chimicale, pe cât posibil. Se taie roșiile în două, iar în tigaie se pun 2 linguri de ulei de măsline și usturoi după gust. Când uleiul se îîncinde se pun roșiile tăiate în două, 3 degete de sare, apoi busuioc și o jumătate de pahar de apă, ne sfătuiește Andreea Marin. Apoi se acoperă tigaia și se lasă la foc mic timp de 25 de minute. Sfat: dacă roșiile pe care l-ai găsit nu prea au gust, poți adauga și o conservă de roșii cu pulpă produsă în Italia, pentru că aduc savoare sosului. Când sosul este gata, mireasma din bucătăria voastră îi va înnebuni chiar și pe vecinii ursuzi.
Cum se face aluatul pentru pastele ravioli: se folosește făină albă superioară, un ou, o linguriță de unt și apă plată la temperatura camerei. Se pune făina într-un castron mare, după care se face un spațiu rotund în mijlocul cantității de făină, unde punem untul cu puțină apa și se amestecă doar cu puțină făină din jur. Apoi se adăugă oul și, pas cu pas, se amestecă incorporând cât mai multă făină și adăugând apa, până când se obține un aluat consistent. Când e gata, se presară făină pe masa de lucru și aluatul se frământă. Apoi se face o foaie pentru ravioli, care ulterior se împarte în două. Hai că nu mai e prea mult. Acum se unge o jumătate din foaie cu ulei de măsline și se pune umplutura de brânză ca în fotografia din galeri, folosind fie o "injecție" pentru frișcă, fie pur și simplu o punguță cu colțul rupt, fie doar o linguriță pentru a pune porțiile de pastă de ricotta.
Sfat: brânza se găsește mai greu la noi, dar există, să o alegeți pe cea de vacă, nu pe cea de capră; seamănă cu urda frecată cu unt, dar mai fină. Apoi se pun cealaltă jumătate de aluat peste cea cu umplutura, faceți formele rotunde cu degetele ca să obții ceea ce vedeți în imagini și, folosind apoi o formă rotundă pentru prăjituri sau gură unui pahar și un cuțit, porționați ravioli pentru a le pune apoi la fiert.
Dar înainte de această etapă, iată cum facem pasta de brânză ricotta:
- folosește după gust frunze proaspete de maghiran sau busuioc ori oregano;
- 2 cutii de brânză ricotta ( ce va rămâne din compoziție după umplere îți va oferi plăcerea de a te "linge pe degete" ca în copilărie :) );
- mozzarella tăiată cubulețe, cam 100 de grame;
- parmezan după gust;
- piper negru și sare de mare.
Atenție: aceste cantități sunt cam pentru două porții. Toate aceste ingrediente se amestecă odată. Compoziția de brânză ricotta este folosită pentru a umple ravioli.
Chiar nu mai e mult până te vei așeza la masă. Acum se pune la fiert o oală mai mare cu apă și cam un pumn de sare de mare grunjoasă (atenție: sarea se pune în apă când aceasta fierbe deja pentru a scurta timpul de fierbere.), pasta când apa fierbe deja și nu se lasă mai mult de 3 minute. Asta pentru că pasta fierbe rapid și se ridică la suprafața apei.
Când sunt gata, ravioli se scot din apă într-o sită, se pun apoi în tigaia cu sosul de roșii cu usturoi și busuioc și se mai fierb astfel nu mai mult de două minute, adăugând și un polonic din apa sărată în care am fiert pastele ravioli. Cam asta a fost. Dar acum trebuie să adaugi peste ravioli alla caprese busuioc proaspăt.
Poftă nebună!
D.D.