REŢETA ZILEI: Joi – Prăjitura Tosca
Publicat pe 29.09.2016 la 16:00 Actualizat pe 29.09.2016 la 17:16
Îţi lasă gura apă doar când vezi poza! Această reţetă are un gust deosebit şi o textură foarte plăcută, fiind foarte îndrăgită de copii şi de cei mari.
Îţi lasă gura apă doar când vezi poza! Această reţetă are un gust deosebit şi o textură foarte plăcută, fiind foarte îndrăgită de copii şi de cei mari.
Conform site-ului retetefeldefel.ro, Tosca este o prăjitură care se prepară într-un mod mai complex, dar dacă respectaţi paşii cu atenţie nu aveţi cum să daţi greşi.
INGREDIENTE pentru cremă:
- 8 gălbenuşuri
- 200g zahăr
- 600ml lapte
- 60g amidon
- 200g unt
- o linguriţă extract sau esenţă de vanilie
- un praf de sare
INGREDIENTE pentru stratul de biscuiţi:
- 30 de bucăţi de biscuiţi simpli
- 10ml cafea tare
INGREDIENTE pentru glazură:
- 200g ciocolată amăruie
- 100 ml smântână dulce pentru frişcă
-50g unt
MOD DE PREPARARE:
Întâi pregătiţi blatul. Mixaţi foarte bine albuşurile cu un praf de sare până încep să capete consistenţă, apoi adăugaţi puţin câte puţin zahărul. Continuaţi să mixaţi până când obţinem o bezea tare şi lucioasă. Acum puneţi macul şi amestecaţi delicat, iar la final incorporaţi făina cernută împreună cu praful de copt.
Acoperiţi o tavă de 25x35cm cu hârtie de copt (udaţi tava pentru că hârtia să adere mai bine) şi puneţi compoziţia, nivelând-o bine. Coaceţi blatul 25-35 de minute la 180 grade C, până începe sî se rumenească uşor. Pentru siguranţă, faceţi testul cu scobitoarea. În timpul coacerii, blatul va creşte destul de mult dar, după răcire se va lăsa.
Cât se coace blatul preparăm crema. Într-o crăticioară (e bine să fie antiaderentă), amestecăm foarte bine gălbenuşurile cu un praf de sare şi zahărul până când veţi obţine o compoziţie cremoasă şi deschisă la culoare.
Apoi incorporaţi bine amidonul, turnaţi laptele şi puneţi vasul la foc. Amestecaţi continuu pentru a nu se lipi, iar după ce dă în fert daţi două, trei clocote şi stingeţi focul. După 5-10 minute punem untul cubuleţe, esenţa de vanilie şi amestecăm până se încorporează bine.
Turnăm crema peste blatul de albuşuri, direct în tava în care l-am copt şi nivelăm bine. Pentru glazută topim ciocolata împreună cu smântâna dulce şi untul la care mic sau la microunde. Peste stratul de cremă aşezăm biscuiţii însiropaţi în cafea şi ultumul strat de glazură. Punem prăjitura la rece câteva ore sau cel mai bine peste noapte şi apoi o tăiem cubuleţe cu un cuţit încălzit.
Poftă bună!
G.E.