REŢETA ZILEI: DUMINICĂ - Napolitane umplute cu ciocolată de casă
Publicat pe 11.01.2015 la 16:27 Actualizat pe 11.01.2015 la 16:43
Napolitanele sunt printre cele mai populare dulciuri din comerţ, însă ele pot fi foarte simplu preparate şi în casă şi se poate experimenta şi cu ingredientele. Pentru o tavă de napolitane de casă nu aveţi nevoie de multe ingrediente, iar desertul se păstrează de minune la frigider.
Napolitanele sunt printre cele mai populare dulciuri din comerţ, însă ele pot fi foarte simplu preparate şi în casă şi se poate experimenta şi cu ingredientele. Pentru o tavă de napolitane de casă nu aveţi nevoie de multe ingrediente, iar desertul se păstrează de minune la frigider.
Ingrediente:
- 450 g de zahăr
- un plic de zahăr vanilinat
- 150 ml de apă
- 150 g de unt cu 80% grăsime
- 75 g de cacao neagră
- 500 g de lapte praf
- 10 ml esență de rom
- 100 g stafide (puteți pune și biscuiți / nuci / migdale / alune pisate)
Mod de preparare:
Rețeta pentru ciocolată de casă e foarte simplă!
Zahărul, zahărul vanilinat și apa se pun, într-o oală, la fiert.
Detaliul care contează cel mai mult pentru reușita acestei rețete: mare atenție la sirop! Cu cât siropul va fi mai legat, cu atât ciocolata va fi mai densă (se ia o picătură între arătător și degetul mare și, dacă atunci când se despart degetele se formează o peliculă de la un deget la altul, înseamnă că siropul e legat OK).
După ce siropul e suficient de legat, se dă la o parte de pe foc și se topește în el untul.
Într-un castron mare și încăpător se amestecă și se omogenizează laptele praf cu toată cantitatea de cacao.
Se răcește siropul cu unt atât cât să se poată lucra cu el (40-45 de grade Celsius) și se toarnă peste amestecul lapte praf / cacao. Se amestecă la început cu o lingură, apoi se ia la frământat. Nu așteptați răcirea completă a siropului, altfel el se va solidifica și nu veți mai putea frământa.
Masa de ciocolată bine frământată și călduță încă se pune între două straturi de napolitană (se poate modela și sub formă de bile, se poate așeza și simplă într-o tavă și se nivelează etc).
Se lasă să se răcească apoi se bagă la frigider preț de o oră și se porționează/ornează după plac.
Sursa: retetelebunicii.ro
Foto:ecuisine.ro
Citeste si:
REŢETA ZILEI: Sâmbătă - Clătite cu brânză dulce la cuptor
REŢETA ZILEI - VINERI: Ciocolată caldă de casă! Este cremoasă şi se face rapid